Sobota 18.05.2024
Dnes má meniny 
Viola
°C
28.03.2022 04:15

B. Gröhling poďakoval učiteľom a ďalším zamestnancom školstva


Na archívnej snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling. Snímka zdroj: (tasr).


Minister školstva Branislav Gröhling pri príležitosti Dňa učiteľov poďakoval zamestnancom školstva. Ocenil ich trpezlivosť, odhodlanie, snahu, pokoj či rozvahu. Vyzdvihol ich prácu počas pandémie COVID-19, ale aj počas vojnového konfliktu na Ukrajine.


Informoval  o tom odbor komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR.

"Všetci sme si za posledné obdobie prešli mnohými prekážkami a skúškami. Dobu a jej okolnosti si nikto z nás nevyberá. Posledné dva roky sme všetci museli bojovať s pandémiou covidu a s tým, ako sa dotkla aj školstva. V týchto dňoch sa nás však opäť dotýka ďalšia mimoriadna situácia. Po tom, ako Rusko vojensky zaútočilo na Ukrajinu, sme brány našich škôl otvorili pre deti a žiakov, ktorých rodiny utekajú pred vojnou. Chcel by som preto poďakovať všetkým učiteľom a zamestnancom škôl, že napriek prekážkam zvládli posledné dva roky so cťou a urobili maximum preto, aby v nových podmienkach dokázali odovzdávať potrebné vedomosti," povedal minister.

Rezort pripomenul, že podľa údajov Centra vedecko-technických informácií (CVTI) je na Slovensku v školskom roku 2021/2022 zamestnaných v materských školách 17 945 učiteľov, v základných školách 38 040, v stredných školách 20 269 a špeciálnych školách 4957 učiteľov. Na vysokých školách pracuje 11 443 pedagógov. "Povolanie učiteľa si vyžaduje určité predpoklady, ktorými sú jednak vedomosti, ale aj schopnosť predávať tieto poznatky žiakom," podotkol s tým, že ako prejav vďaky učiteľom sa v pondelok nasvieti Bratislavský hrad.

Na Slovensku a v Českej republike patrí 28. marec už takmer sedem desaťročí pedagogickým pracovníkom. Československá vláda v roku 1955 rozhodla, že učitelia budú mať svoj sviatok 28. marca. Deň učiteľov sa viaže k výročiu narodenia pokrokového českého mysliteľa Jana Amosa Komenského. Od narodenia pedagóga, filozofa, spisovateľa, teológa a tvorcu novej pedagogiky Jana Amosa Komenského uplynie v pondelok 430 rokov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.08.2021
Zaočkovanosť zamestnancov župných stredných škôl je nad slovenským priemerom
Na tlačovej konferencii Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR ku kampani Za otvorené školy o tom na pôde Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) informoval predseda TSK.
viac
05.11.2021
Vzdelávanie učiteľov budú robiť učitelia a riaditelia z praxe
Vzdelávanie učiteľov čakajú kľúčové zmeny. Po novom ho budú realizovať samotní učitelia a riaditelia z praxe v regionálnych centrách.
viac
30.06.2022
B. Gröhling verí, že september prinesie do školstva inovácie a novú inšpiráciu
Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling sa pri príležitosti štvrtkového konca školského roka 2021/2022 poďakoval všetkým zamestnancom škôl za ich prácu. Verí, že september prinesie do školstva inovácie a novú inšpiráciu.
viac
16.08.2022
Školy dostanú na ukrajinských žiakov financie z eurofondov
Školy dostanú v septembri na žiakov z Ukrajiny finančný príspevok. Pôjde o financie z eurofondov za predchádzajúce obdobie marec až august v objeme viac než desať miliónov eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %