Streda 01.05.2024
Dnes má meniny 
Sviatok práce
°C
03.02.2022 08:00

B. Bystrica s Centrom dobrovoľníctva spustila pomoc seniorom v domácom prostredí


Ilustračná snímka: (banskabystrica.sk).


Seniori patria medzi najzraniteľnejšie skupiny obyvateľov a mesto pod Urpínom sa im snaží neustále pomáhať. Od februára spustilo v spolupráci s neziskovou organizáciou Centrum dobrovoľníctva pilotný program Pomoc seniorom v ich domácom prostredí.


Informoval o tom Miroslav Strelec z kancelárie banskobystrického primátora.

Pri príprave Komunitného plánu sociálnych služieb mesta Banská Bystrica na roky 2021 – 2027 Banskobystričania vyjadrili požiadavku na vytvorenie dobrovoľníckeho programu pre starších ľudí žijúcich v domácom prostredí.

„Všetky žiadosti o pomoc smerujú na odbor sociálnych vecí magistrátu, ktorý poskytne poradenstvo. Následne kontaktuje Centrum dobrovoľníctva na zapojenie záujemcu do programu pomoci. Verím, že aj týmto spôsobom rozšírime v meste služby pre ľudí, ktorí našu pomocnú ruku potrebujú,“ reagoval primátor Ján Nosko.

Pomoc dobrovoľníkov nastavili na základe požiadaviek ľudí. „Zámerom programu je najmä nezištná pomoc pre seniorov, aby mohli čo najdlhšie zotrvať vo svojom domácom prostredí. Je dôležité, aby sa necítili osamelí, mali sa s kým porozprávať a našli pomoc pri činnostiach a aktivitách, ktoré sú prirodzené, ale pre nich už predstavujú určitý problém,“ konštatovala Ivana Kružliaková, vedúca Odboru sociálnych vecí Mestského úradu Banská Bystrica.      Ešte pred spustením dobrovoľníckeho programu sa uskutočnil prieskum, aby jeho tvorcovia zistili, či je o tento druh pomoci záujem. Pozitívom bola neprerušená aktivita zabezpečovania nákupov v období prvej a druhej vlny pandémie nového koronavírusu.

„Prieskum potrieb medzi seniormi a naše dobrovoľnícke programy potvrdili, že je časť obyvateľov, ktorá síce nie je odkázaná na sociálne služby, ale potrebovala by drobnú pomoc či rozptýlenie v podobe prechádzky alebo sprievodu. Veríme, že tým by sa ich vnímanie starnutia a kvalita života zlepšili. Preto sme sa rozhodli pripraviť program, kde by im dobrovoľníci, keď to opatrenia dovolia, robili spoločníkov a trávili s nimi čas rozprávaním sa, čítaním, rôznymi hrami a aktivitami,“ poznamenala Silvia Cochová, riaditeľka Centra dobrovoľníctva.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.03.2020
Rúška na objednávku kraja šijú firmy v regióne, pridali sa divadlá aj školy
Nedostatok ochranných rúšok sa snaží Banskobystrický samosprávny kraj kompenzovať tým, že ich výrobu objednal u firiem v regióne. Látkové rúška dobrovoľne šijú aj v niektorých divadlách a stredných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti BBSK, pomôcť im môžete látkami.
viac
29.10.2020
Prešov podáva počas pandémie pomocnú ruku seniorom a rodinám v núdzi
Mesto Prešov v spolupráci s Potravinovou bankou Slovenska aj počas druhej vlny pandémie pomáha ľuďom v núdzi. Ak vo svojom okolí poznáte niekoho, kto je v tomto náročnom období odkázaný na pomoc, dajte nám o ňom vedieť.
viac
20.11.2020
Mesto získalo ocenenie Senior Friendly
Mesto Nitra sa pripojilo k samosprávam, ktoré boli ocenené za pomoc a starostlivosť preukazovanú seniorom. Najvyššie ocenenie, ktorým je plaketa Senior Friendly, získali okrem Nitry aj mestá Banská Bystrica a Prešov.
viac
04.11.2022
V meste vzniklo miesto slúžiace ako prvá pomoc pre ľudí v núdzi
V Banskej Bystrici vzniklo miesto, ktoré je prvou pomocou pre ľudí v núdzi. Poskytuje základné sociálne poradenstvo a aj pomoc pri zabezpečovaní prepravy pre ľudí so zdravotným znevýhodnením. Informovala o tom hovorkyňa banskobystrického primátora Dominika Adamovičová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %