Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
28.09.2019 10:20

Archeopark v Hanušovciach nad Topľou oslavuje piate narodeniny


Ilustračný výrez plagátu


V sobotu otvorí Archeopark v Hanušovciach nad Topľou svoje brány pre širokú verejnosť. Oslavy narodenín organizuje KM v Prešove – organizačná jednotka Kaštieľ a Archeopark Hanušovce nad Topľou tretí archeofestival v tomto roku. Návštevníci sa tak môžu v závere sezóny opäť preniesť do minulosti.


Návštevníci archeoparku sa môžu tento víkend tešiť na výlet do ďalekej minulosti. Pripravené sú ukážky tradičných remesiel, vrátane tých ohnivých a rôzne tvorivé dielne. Tí zručnejší si môžu dokonca vyraziť mincu alebo si vypáliť vlastnú keramiku.

„V tejto sezóne, ktorú sme oficiálne otvorili 3.5.2019, sme okrem iného, organizovali každý štvrtok tvorivé dielne počas Prázdnin v praveku. Veľmi nás teší pozitívna spätná väzba, ktorú dostávame od našich návštevníkov,“ hovorí Mgr. Ivana Lešičková, archeologička Krajského múzea v Prešove, organizačná jednotka Kaštiel a Archeopark Hanušovce nad Topľou.

Podľa nej tu nebudú chýbať obľúbené praveké maškrty, akými sa v minulosti sýtili naši predkovia ani zábavné kvízy a súťaže.

„Ľudia sa môžu na chvíľu stať remeselníkmi v rôznych historických obdobiach. Rozkúrime aj v chlebovej peci a podľa starého slovanského vzoru upečieme chlieb. Návštevníkov však ponúkneme aj maslom a mannou našich predkov - slovanskou kašou," dodáva Lešičková.

V priebehu piatich rokov zrealizoval Archeopark Hanušovce nad Topľou množstvo podujatí, od veľkých archeofestivalov cez tematické tvorivé dielne až po obľúbené poldne v múzeu. Tie každoročne navštevujú stovky žiakov. Podujatie sa uskutoční v sobotu 28. 9. 2019 od 14:00 h do 18:00 h.

Vstup pre verejnosť je voľný.

Autor: (ts-tripolitana)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.08.2017
Návštevníci archeoparku budú spoznávať život Keltov
Návštevníci archeoparku v Hanušovciach nad Topľou budú v sobotu (26. 8.) spoznávať život Keltov doby železnej. Vyskúšať si budú môcť tiež rôzne zaujímavé činnosti.
viac
19.07.2018
Archeopark v Hanušovciach nad Topľou otvorí svoje brány hendikepovaným
Spoznať históriu prostredníctvom pekného zážitku. Aj takouto formou chcú v Archeoparku v Hanušovciach nad Topľou priblížiť históriu marginalizovaným skupinám obyvateľov. V rámci projektu Priblížme si históriu prácou vlastných rúk sa už tento piatok budú môcť preniesť do doby kamennej.
viac
18.10.2018
V Hanušovskom archeoparku si vyrazíte vlastnú mincu
Návštevníci archeoparku môžu už tento piatok spoznať najstaršie platidlá. Počas podujatia pod názvom Zaplať za všetko vlastnou mincou uvidia ukážky celého procesu výroby mincí.
viac
24.07.2020
Kaštieľ a archeopark predstavia históriu skla
Vyrobiť si sklenený pohár či šperky budú môcť návštevníci kaštieľa a archeoparku v Hanušovciach nad Topľou počas piatka a soboty (24. a 25. 7.) v rámci sklárskeho workshopu História skla 2020.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %