Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
08.01.2022 08:25

Archeologické nálezy z Tužiny dokazujú tamojšiu ťažbu zlata


Torzo baníckeho kahana a ďalšie časti nástrojov potrebné pri dolovaní objavili v hornonitrianskej obci Tužina. Ich pôvod môže siahať až do 14. storočia. Nález odborníci označili za raritný. Na snímke banícke kliny, ktoré sa našli v Tužine. FOTO TASR - Alexandra Moštková.


Torzo baníckeho kahana a ďalšie časti nástrojov potrebné pri dolovaní objavili v hornonitrianskej obci Tužina. Ich pôvod môže siahať až do 14. storočia. Nález odborníci označili za raritný.


"Archeologické nálezy z Tužiny sú dokladom toho, že aj v tejto obci bola v stredoveku, prípadne na začiatku novoveku ťažba zlata. Vzhľadom na to, že ju máme doloženú aj v okolitých osadách, tak sme to predpokladali, ale terénne a archeologické stopy z tohto chotára neboli doložené," povedala archeologička Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi Dominika Andreánska.      

 V Tužine podľa nej objavili základné banícke nástroje, ktorými sú banícke želiezka, fragment klinu, fragmenty konských podkov, keďže kone využívali baníci pri práci. "Raritou je torzo baníckeho kahana, ktorý poukazuje na to, že baníci na tomto mieste vstupovali do podzemia a potrebovali si ho nejakým spôsobom osvetliť," priblížila s tým, že čo sa týka terénu, stopy tvoria predovšetkým zahusťovacie ryhy štôlní, ktoré vedú k portálom, terasy, haldy navŕšené z vydolovaného materiálu.         

"Pre nás je to unikát, pretože dopĺňa celkový obraz ťažby zlata na hornej Nitre. Tak, ako máme v Malinovej rozsiahle ryžoviská, v Chvojnici zase hlbinné štôlne, v Tužine sa k tomu pripája aj tá povrchová, aj hlbinná ťažba," skonštatovala Andreánska.           

Artefakty objavil nálezca v lokalite pomocou detektoru kovov, čo je nelegálne. Cez prostredníka ich odovzdali múzeu. Zákaz cieleného hľadania artefaktov i pomocou detektorov kovov upravuje pamiatkový zákon, nálezy musí verejnosť ohlásiť polícii a Pamiatkovému úradu SR, pripomenula Jana Oswaldová z Krajského pamiatkového úradu Trenčín, pracovisko Prievidza. Ak ide podľa nej o náhodný objav, nálezcovi patrí i nálezné. "V Tužine nálezcov pred stíhaním a trestným konaním zachránilo to, že artefakty odovzdali do múzea, ktoré s pamiatkovým úradom spravilo zápisnicu, obhliadlo terén. Nálezy skončili v depozitári múzea, čo znamená, že zostali v majetku SR," ozrejmila.         

"Nález artefaktov dokazuje pomerne intenzívnu banícku činnosť v období stredoveku a ranného novoveku v oblasti Malej Magury, konkrétne východných svahov a obcí Chvojnica, Tužina, Nitrianske Pravno. Teda Pravnianskej doliny, kde osídlenie vychádzalo práve z Nitrianskeho Pravna, začínalo v 14. storočí z dôvodu nálezov zlata," skonštatoval Ján Vingárik z múzea.       

Lokalita tak podľa neho zažila v 14. storočí tzv. zlatú horúčku, pretože sa nevedelo, aké množstvo zlata sa tam nachádza. "Vedelo sa, že je ho tam dosť, a to podľa nálezov zlatých zŕn v potokoch, ktoré stekajú z pohoria. Preto sem prišli Nemci a vzniklo tu husté osídlenie a čakalo sa, že to bude obrovský boom aj do ďalších rokov. Neskôr sa však ukázalo, že dostupné zásoby zlata nie sú až také ako napríklad v sopečných oblastiach," dodal.           

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.06.2016
Poslanci stoja na strane občanov a sú proti ťažobným záujmom investora
Prešovskí krajskí poslanci sa na dnešnom zastupiteľstve postavili za pisateľov otvoreného listu, ktorí nesúhlasia s prieskumnými prácami na území, kde sa nachádzajú ložiská ropy a zemného plynu.
viac
27.08.2017
História obce Zlatá Idka je spojená s ťažbou vzácnych kovov
Banícka obec Zlatá Idka v okrese Košice-okolie vznikla v 14. storočí na vyčlenenom chotári Hýľova. Preslávila sa ťažbou zlata, striebra, antimónu a medi.
viac
04.02.2022
Mesto Detva naďalej odmieta ťažbu zlata pod Poľanou
Lokalita je v územnom pláne mesta vyčlenená na rekreačné účely, potvrdil hovorca mesta Milan Suja.
viac
12.02.2022
Ťažbu zlata pod Poľanou v Detve kraj odmieta
Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) ťažbu zlata pod Poľanou v Detve odmieta. Pre TASR to v piatok uviedla hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %