Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
14.05.2022 04:45

Antická Gerulata v Rusovciach otvára novú expozíciu


Snímka zdroj: Slovakia.travel


Význam Antickej Gerulaty v bratislavských Rusovciach, ktorá je zapísaná v Zozname svetového dedičstva UNESCO, približuje nová expozícia pod názvom Gerulata na hraniciach Rímskej ríše. Slávnostne ju otvoria v sobotu popoludní.


"Návštevníci budú môcť spoznať bežný pracovný deň vojakov v tábore, ako aj život, sociálne zloženie a činnosť obyvateľov civilnej osady i vzdialenejšieho zázemia s vilami a rustikálnymi sídliskami," informuje Múzeum mesta Bratislavy (MMB). Súčasťou výstavy budú aj predmety z výskumu domu s hypocaustom – podlahovým vykurovaním, ktorý predstavuje výnimočnú technickú pamiatku rímskej doby, rovnako tak zbierka kamenných výtvarných diel.       

"Vystavené exponáty pochádzajú z archeologických výskumov, ktoré v lokalite realizujú už od začiatku 60. rokov," dodáva MMB.       

Gerulata v Rusovciach je národnou kultúrnou pamiatkou od roku 1963. Do zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO ju zapísali na konci júla 2021 ako súčasť lokality Hranice Rímskej ríše – Dunajský Limes (západná časť). Jej súčasťou je okrem Gerulaty aj Rímsky vojenský tábor (kastel) v Iži pri Komárne.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.05.2016
V mestskej časti Vrakuňa pribudnú nové cyklotrasy
V bratislavskej Vrakuni vzniknú nové cyklotrasy. Mestské zastupiteľstvo schválilo 38 750 eur z rozpočtu hlavného mesta na realizáciu cyklistických projektov v tejto mestskej časti.
viac
09.09.2016
Rímske hry v Rusovciach ponúkajú ako novinku Rímsku škôlku
Najväčšou atrakciou 19. ročníka rozšíreného podujatia Rímske hry a Limes day v Rusovciach bude Rímska škôlka, ktorá by mala osloviť najmä rodiny s malými deťmi programom, primeraným vekovej kategórii detí od troch do šesť rokov.
viac
11.09.2020
V Rusovciach sa bude opäť cestovať do čias Rímskej ríše
V bratislavských Rusovciach sa v sobotu (12. 9.) návštevníci opäť vrátia o niekoľko storočí do minulosti. Konať sa tam bude totiž 23. ročník medzinárodného historického podujatia Rímske hry – Limes Day 2020.
viac
30.07.2021
Slovensko má ďalší zápis v Zozname svetového dedičstva UNESCO
Slovensko má ďalší, v poradí ôsmy zápis v Zozname svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Zapísaná bola lokalita hranice Rímskej ríše – Dunajský Limes (západná časť), ktorej súčasťou sú aj dve národné kultúrne pamiatky na území SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %