Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
26.05.2021 07:45

Aliancia súkromných jaslí a škôlok ponúka pri predprimárnom vzdelávaní riešenia


Ilustračná snímka: (tasr).


Aliancia súkromných jaslí a škôlok komunikuje s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR ohľadom témy povinného predprimárneho vzdelávania.


Tvrdí, že rezortu školstva ponúka spoluprácu, ako aj komplexné a konštruktívne riešenia. Aktuálne kroky rezortu považuje aliancia za nesystémové a prichádzajúce neskoro.

Zo stanoviska aliancie vyplýva, že ponúka pomoc v podobe kapacít a personálu v schválených priestoroch, kde aj pred zavedením povinného predprimárneho vzdelávania boli deti pripravované na školskú dochádzku.

Reagovali aj na ohlásenú investíciu, ktorá má na prechodné obdobie umožniť zadaptovanie priestorov, v ktorých sa bude realizovať povinné predprimárne vzdelávanie. Aliancia súkromných jaslí a škôlok tvrdí, že investícia je plánovaná pre všetky predškolské zariadenia zaradené do siete škôl a školských zariadení, v ktorých je realizované predprimárne vzdelávanie. „Nesieťové škôlky sa do nej nebudú môcť zapojiť aj napriek ich dlhoročnej aktívnej a legálnej participácii na predprimárnom vzdelávaní,” tvrdí aliancia a dúfa, že po zavedení povinného predprimárneho vzdelávania jej bude umožnené participovať na ďalších potrebných systémových zmenách.

Sumou päť miliónov eur chce Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR pomôcť samosprávam so zabezpečením miest v materských školách pre päťročné deti, ktoré v septembri nastupujú do škôlok. Rezort ozrejmil, že na pomoc rodičom a samosprávam vyhlási rozvojový projekt "Predškoláci" v hodnote dva milióny eur. Financie budú môcť podľa jeho slov zriaďovatelia použiť na vybavenie nových tried a priestorov pre povinné predprimárne vzdelávanie. Ďalšie tri milióny eur chce rezort poskytnúť samosprávam na pokrytie personálnych nákladov v približne 200 nových triedach v období od septembra do decembra 2021.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.10.2019
ZMOS si myslí, že povinné predprimárne vzdelávanie bude ťažko realizovateľné
Združenie miest a obcí Slovenska si myslí, že povinné predprimárne vzdelávanie pre všetky päťročné deti bude ťažko realizovateľné aj pri tej najväčšej vôli. TASR to potvrdil hovorca ZMOS Michal Kaliňák.
viac
20.01.2021
Začala sa spolupráca na posilnenie globálneho vzdelávania na Slovensku
Podpora a rozvoj aktivít na posilnenie globálneho vzdelávania na Slovensku. To je hlavným cieľom spolupráce medzi Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR, Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a Európskou sieťou pre globálne vzdelávanie (GENE).
viac
18.05.2021
Dobrá voľba vyzvala na riešenie situácie v materských školách
Od budúceho školského roka hrozí nedostatok miest v materských školách pre menšie deti.
viac
31.05.2021
ZMOS uplatnil 7 zásadných pripomienok k poslaneckej novele školského zákona
Združenie miest a obcí Slovenska uplatnilo 7 zásadných pripomienok k poslaneckej novele školského zákona. Vzhľadom na zásadné nedostatky žiada stiahnutie tohto návrhu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %