Sobota 18.05.2024
Dnes má meniny 
Viola
°C
18.01.2024 01:10

Aktualizovaná brožúra Moja stredná 2023 je už k dispozícii


Brožúra ŽSK Moja stredná 2023


S rozhodovaním, kam na strednú školu, pomôže končiacim žiakom základných škôl aj tento rok brožúra, ktorú pripravil ŽSK v elektronickej podobe. Brožúra ponúka prehľad odborov všetkých stredných škôl v Žilinskom kraji pre školský rok 2023/2024.


Brožúra Stredné školy Žilinského kraja, mapuje 86 stredných škôl a 1 jazykovú školu v Žilinskom kraji. Je voľné dostupná na stiahnutie na stránke mojastredna.sk. Brožúra prináša informácie o školách a školských zariadeniach a možnostiach štúdia na všetkých stredných školách v kraji. Žiaci majú na výber z 59 škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti ŽSK, 10 súkromných, 11 cirkevných a 6 štátnych stredných škôl.

Praktická 174 stranová príručka je voľne dostupná na stiahnutie na www.mojastredna.sk a PDF je dostupné na tomto odkaze: Moja stredná. „Brožúra v elektronickej podobe je určená najmä pre končiacich žiakov základných škôl a ich rodičov, výchovných a kariérnych poradcov či odborných pracovníkov v školstve,“ informuje Miroslava Abrmanová, riaditeľka odboru školstva a športu ŽSK.

V školskom roku 2023/2024 študuje na stredných školách v Žilinskom kraji 28 746 žiakov. Najvyšší záujem je o štúdium na gymnáziách, obchodných akadémiách, stredných zdravotníckych školách a stredných priemyselných a odborných školách so zameraním na informačné technológie, stavebníctvo, elektrotechniku. Prihlášku pre štúdium na strednej škole v školskom roku 2024/2025 je potrebné podať do 20. marca 2024. Termín je pre všetky odbory vzdelávania rovnaký.

ŽSK patrí k lídrom na Slovensku v duálnom vzdelávaní. V tomto školskom roku sa v Žilinskom kraji duálne vzdeláva 1243 žiakov z 29 škôl u 188 aktívnych zamestnávateľov, v 47 vzdelávacích odboroch. Z týchto žiakov zostáva väčšina u zamestnávateľov v pracovnom pomere aj po skončení štúdia.

Erika Jurinová, predsedníčka ŽSK: „Neustále pracujeme na tom aby sme zvyšovali úroveň stredných škôl a napomáhali tak študentom v rozvoji ich zručností a talentu.  Koncom minulého roka bola dokončená rekonštrukcia SOŠ elektrotechnickej v Žiline za 3 mil. eur, začali sme tiež s rekonštrukciou žilinského konzervatória za viac ako 2 mil. eur. Vďaka finančnej podpore Fondu na podporu športu sme zrekonštruovali telocvičňu na SOŠ polytechnickej v Dolnom Kubíne za 990 000 eur. To je len malá ukážka investícií, ktoré išli do škôl v našich regiónoch v minulom roku. V modernizácii školských zariadení budeme pokračovať aj v tomto roku, rekonštrukciou prejde napríklad stredisko odbornej praxe na SOŠ obchodu a služieb v Martine za 500 000 eur. Verím, že aj týmto spôsobom podnietime žiakov k tomu, že naše stredné školy budú pre nich jednoznačnou voľbou.“

Autor: (ts-ŽSK, Eva Lacová)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.02.2021
ŽSK rozdelí regionálne dotácie vo výške 325 000 eur
Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) poskytne regionálne dotácie vo výške 325.000 eur na voľnočasové aktivity, aktivity v oblasti kultúry, rozvoja cyklistickej či verejnej športovej infraštruktúry a zabezpečenie podmienok na ochranu verejného zdravia.
viac
23.09.2021
Žilinský samosprávny kraj stojí za všetkými svojimi nemocnicami
Žilinský samosprávny kraj je zriaďovateľom štyroch župných nemocníc. Úroveň týchto nemocníc sa za posledné roky rapídne zvýšila vďaka rekonštrukciám, skvalitneniu prístrojového vybavenia, ale i odbornosti personálu.
viac
06.07.2022
KOCR Žilinský turistický kraj spustila tretí ročník súťaže Spoznaj kraj
Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Žilinský turistický kraj spustila od začiatku júla tretí ročník súťaže s názvom Spoznaj kraj.
viac
11.03.2023
Brožúra stredných škôl 2023 je už k dispozícii
Končíte základnú školu a stále ste sa nerozhodli na akú strednú školu v Žilinskom kraji sa prihlásiť? Pomôže vám prehľad odborov v príručke stredných škôl.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %