Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
11.04.2017 12:00

Ako znižovať zaostávanie regiónov Slovenska?


Ilustračná snímka zdroj: (ineko)


Odpoveď na túto neľahkú otázku budú 27. apríla v Bratislave hľadať účastníci pripravovaného seminára. Ten je zaujímavý nielen tematickými blokmi a prednášajúcimi, ale aj tým, že aktívnymi divákmi môžu byť všetci, ktorí si priebeh pozrú na internete, prípadne sa do diskusie zapoja svojimi otázkami.


Podľa organizátorov sa seminár zameria na možnosti efektívneho využitia existujúcich finančných prostriedkov - hlavne štrukturálnych a investičných fondov EÚ a ich komplementárnosti k štátnemu rozpočtu - na riešenie hlavných výziev rozvoja zaostávajúcich regiónov. Tými sú vysoká nezamestnanosť s veľkým podielom dlhodobo nezamestnaných, ucelené marginalizované komunity s nízkou účasťou v procese vzdelávania a trhu práce, chýbajúce stratégie regionálnej špecializácie, z ktorých by vychádzal plán hospodárskej politiky pre daný región, a tiež chýbajúca infraštruktúra (sociálna infraštruktúra, dopravné prepojenia). 

„Cieľ pripravovaného podujatia je jasný, účastníci budú diskutovať o tom, ako znížiť zaostávanie regiónov Slovenska prostredníctvom lepšieho využitia dostupných prostriedkov na znižovanie nezamestnanosti, rozvoj ľudského kapitálu a skvalitnenie dopravnej infraštruktúry,“ hovorí Dušan Chrenek, vedúci Zastúpenia Európskej komisie v SR. Podľa neho „napriek hospodárskemu rastu Slovenska i prudkému rastu príjmov štátu v posledných rokoch chudobnejšie/menej úspešné regióny nedobiehajú tie bohatšie. Zásadným problémom je naďalej dlhodobá nezamestnanosť a fakt, že strata pracovných návykov sa v niektorých regiónoch týka podstatnej časti dospelej populácie“.  

Zaostávanie regiónov sa na Slovensku často spája s meškaním ich napojenia na diaľničnú sieť. Samostatný panel umožní otvorenú diskusiu o tom, čo všetko v dopravnej infraštruktúre SR škrípe, a najmä ako by sa dalo pomôcť. Občanom, podnikateľom aj investorom.

„Naozaj chýbajú len peniaze? Pozrieme sa hlbšie na priepasť medzi diaľničnými očakávaniami, sľubmi a skutočnosťou, a tiež na dlhodobé zanedbávanie údržby väčšiny jestvujúcich ciest a jeho následky,“ hovorí riaditeľ inštitútu INEKO Peter Goliaš. Seminár tiež ponúkne odpovede na to, ktoré problémy by sa dali (a mali) vyriešiť rýchlejšie, za oveľa menej peňazí a aj tam, kde rýchlostná cesta ešte dlho nebude.

Seminár sa uskutoční v rámci organizačného tandemu Zastúpenie Európskej komisie na Slovensko a INEKO, pričom do jednotlivých panelov boli pozvaní aj zástupcovia miestnej samosprávy. Podujatie sa uskutoční 27. apríla 2017 v Európskom informačnom centre, Palisády 29 v Bratislave. Po registrácii (9.00 – 9.30 h) a otvorení (9.30 – 9.35 h) budú nasledovať dva diskusné panely:

 Aktualizované informácie o podujatí rovnako ako aj weblinky na sledovanie diskusie a zasielanie otázok pre diskutujúcich cez aplikáciu "sli.do" sa budú nachádzať na stránkach organizátorov:

- INEKO: http://www.ineko.sk/clanky/ako-znizovat-regionalne-rozdiely-na-slovensku

- Zastúpenie EK: https://ec.europa.eu/slovakia/events_sk

V prípade záujmu zúčastniť sa na seminári kontaktujte kovacik@ineko.sk.

Viac v Obecných novinách  č. 13-14/2017 na str. 4.

Autor: (mk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.05.2016
S mestami musia rásť aj regióny
Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo sa v dňoch 30. a 31. mája zúčastnil Fóra o mestskej agende a výjazdovej schôdze komisie pre kohéznu politiku a rozpočet EÚ Európskeho výboru regiónov v Amsterdame.
viac
19.10.2016
V Bratislave sa zídu odborníci na vodný manažment
V rámci slovenského predsedníctva v Rade EÚ (SK PRES) sa v utorok 25. októbra v Bratislave uskutoční medzinárodná konferencia Mestá a voda, ktorá sa bude konať v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca.
viac
14.02.2017
Dušan Chrenek: Rozvoj miest a regiónov je najdôležitejší pre život ľudí
S vedúcim Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušanom Chrenekom sme sa zhovárali o bilancii nášho predsedníctva hlavne z pohľadu samosprávy, ale aj o tom, čo bude po skončení eurofondov.
viac
19.10.2023
SIEA: Hľadajú ľudí, ktorí chcú pomáhať svojim regiónom
V Slovenskej inovačnej a energetickej agentúre hľadajú ľudí, ktorí chcú pritom svojim regiónom pomôcť.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %