Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
16.06.2020 01:15

Ako v súčasnosti využívať detské exteriérové ihriská


Ilustračná snímka - detské ihrisko Jama v Bratislave - Petržalke.


Počas mimoriadnej epidemiologickej situácie na území SR v súvislosti s ochorením COVID-19 boli vydané mnohé opatrenia hlavného hygienika SR upravujúce spôsob života a využívanie služieb s cieľom zabrániť resp. minimalizovať cesty a spôsoby šírenia sa ochorenia.


V nadväznosti na zlepšenie epidemiologickej situácie v súvislosti s COVID-19 a v súlade s postupným uvoľňovaním a plánom otvárania prevádzok je v súčasnosti už možné využívať aj ihriská občianskej vybavenosti nachádzajúce sa v exteriéroch obcí, resp. mestských častí.

Ruší sa povinnosť zo strany prevádzkovateľa ihriska zabezpečiť obmedzený počet súčasne sa hrajúcich detí, u detí povinnosť nosenia rúšok a zo strany rodičov povinnosť zabezpečiť, aby sa deti fyzicky minimálne kontaktovali. Rodičom, alebo osobám, ktoré sprevádzajú deti na ihrisku sa odporúča mať so sebou prostriedok na dezinfekciu rúk, ktorý deti použijú najmä pri opúšťaní ihriska, pred konzumáciou stravy. Deťom je ďalej potrebné stále zdôrazňovať význam dôkladného umývania si rúk, a to nielen pred konzumáciou stravy. Po návrate domov by vždy prvá cesta mala viesť do kúpeľne k umývadlu s mydlom a tečúcou vodou. Nosenie rúšok dospelých v exteriéri je dobrovoľné.

Ak je súčasťou ihriska pieskovisko, potom je prevádzkovateľ povinný piesok pravidelne prehrabať, raz za týždeň preliať pitnou vodou alebo vodou zodpovedajúcou požiadavkám na kvalitu vody na kúpanie.

Autor: (K. SLOTOVÁ, RÚVZ Banská Bystrica)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.04.2020
Mesto príde o štvrtinu podielových daní, pre núdznych chce zriadiť účet
Mesto Sobrance príde vzhľadom na súčasnú situáciu v súvislosti s novým koronavírusom o štvrtinu podielových daní. Ako sa vyjadril primátor mesta Pavol Džurina, všetky mestské organizácie sa preto pripravujú na krízový režim.
viac
18.04.2020
Ján Lunter: Opatrenia v zariadeniach sociálnych služieb sú prísne
V zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja je spolu tridsať pobytových zariadení sociálnych služieb. O viac ako 2700 klientov sa tu stará 1564 zamestnancov, ktorí dodržiavajú prísne protiepidemiologické opatrenia.
viac
15.05.2020
Viaceré mestské časti pristúpili k otvoreniu detských ihrísk a parkov
Niektoré bratislavské mestské časti začínajú po uvoľnení protiepidemiologických opatrení súvisiacich s novým koronavírusom s otváraním detských ihrísk a parkov. Sú však aj také samosprávy, ktoré k takémuto kroku zatiaľ nepristupujú.
viac
21.08.2020
Ako využívať v tejto dobe detské exteriérové ihriská
Počas mimoriadnej epidemiologickej situácie na území Slovenskej republiky v súvislosti s ochorením COVID-19, ktoré ohrozuje verejné zdravie, boli vydané mnohé opatrenia hlavného hygienika SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %