Piatok 04.10.2024
Dnes má meniny 
František
°C
26.09.2024 05:05

Aké sú najčastejšie mýty pri triedení odpadu


Foto: Shutterstock


Podľa prieskumov až 92 % ľudí deklaruje, že triedi odpad. Napriek tomu sa stále môžeme na rôznych odporúčacích fórach, ale aj v osobnej komunikácii stretnúť s rozdielnymi príkladmi triedenia, teda s tým, čo patrí a čo nepatrí do triedeného zberu.


Aj vy ste už iste počuli, že odpad treba pred vyhodením umývať, alebo že fľaše od oleja nepatria do plastov? Toto a množstvo iných mýtov o odpade musia odborníci vyvracať takmer pravidelne.

Existuje množstvo mýtov o triedení odpadu, s ktorými sa stretávajú nielen ľudia, ktorí triedia, ale aj odborníci, ktorí ich potom musia často vyvracať. OZV ENVI - PAK pravidelne vzdeláva o odpade a robí osvetu aj v tejto novodobej triediacej mytológii.

Končí vytriedený odpad na skládke?

S hypotézou – načo budem triediť, keď aj tak to na konci dňa skončí na skládke, sa určite každý z nás stretol aspoň raz. Nie je to však pravda. Ako uvádza organizácia zodpovednosti výrobcov (OZV) ENVI - PAK, ktorá zabezpečuje triedený zber naprieč Slovenskom, všetok vyzbieraný triedený odpad je evidovaný a s druhotnými surovinami sa ďalej obchoduje, teda nekončí na skládke. Zberová spoločnosť musí navyše dokladovať, čo sa s týmto odpadom deje po dotriedení. „Triedený odpad je zakázané skládkovať, pokiaľ však obsahuje veľa nečistôt (viac ako 20 %), už sa nepovažuje za triedený a v tomto prípade skončí na skládke odpadu,“ vysvetlila Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie OZV ENVI - PAK, ktorá sa dlhodobo venuje vzdelávaniu v tejto oblasti s tým, že našťastie, sa s touto alternatívou stretávajú už naozaj minimálne.

Odpad pre vyhodením netreba umývať

Množstvo ľudí, napriek tomu, že sa snažia naozaj poctivo triediť, tak robia jednu z častých chýb a odpad pred vyhodením umývajú. „Umývať odpad pred jeho vyhodením naozaj netreba. Stačí, ak obaly, ktoré ideme vytriediť, zbavíme obsahu a vyhodíme. Pri recyklácii totiž dochádza k čisteniu materiálov, takže naozaj nie je potrebné odpad pred vyhodením umývať. Zbytočne takto plytváme vodou,“ uviedla Katarína Kretter. Zároveň dodala, že ak náhodou ide o obaly z výrobkov, ktoré majú tendenciu zapáchať, a ľudia ich skladujú vo vnútri, a chcú tento problém eliminovať, tak ideálne je, keď takýto obal vypláchnu len úžitkovou vodou.

Áno, aj obaly z olejov a sprejov patria do triedeného zberu

Odborníci musia neraz vyvracať aj tvrdenia, že obal od oleja nepatrí do kontajnera na plasty, lebo je príliš mastný, alebo že sprej nemožno dávať do triedeného zberu, lebo by v tom zbere mohol vybuchnúť, veď je predsa pod tlakom. Aj v tomto prípade je opak pravdou. „Nádoby od sprejov, dezodorantov či lakov na vlasy je potrebné vytriediť do kovov. V prípade, že v meste alebo obci, kde triedime, nie je samostatný zber kovov, tak sa zvyknú tieto obaly zbierať spolu s plastmi. Určite však tieto nádoby nijak neprepichujeme, stačí, ak ich dôsledne vyprázdnime. Zároveň je potrebné oddeliť z nich všetko, čo sa oddeliť dá,“ povedala Katarína Kretter. Obaly od olejov patria do triedeného zberu, či už sú plastové alebo sklenené. Musia byť len zbavené obsahu a nie je potrebné ich ani umývať. Netreba zabúdať ani na to, že sa u nás triedia aj použité oleje a tuky. Je možné ich odovzdať na rôznych čerpacích staniciach, v obchodných reťazcoch, či priamo v samosprávach, v rámci ich zberu.

Kam s rolkou od toaletného papiera či obalom od vajec?

Takmer pravidelne musia odborníci z OZV ENVI - PAK vyvracať aj tvrdenie, že rolka od toaletného papiera či z kuchynských utierok patrí do zmesového odpadu, podobne ako papierový obal od vajec. „Rovnako ako rolka od toaletného papiera aj obal od vajec patria do triedeného zberu papiera. Nesmú byť však mokré, ani mastné, lebo by mohli zvyšný vytriedený papier znehodnotiť,“ priblížila Kretter s tým, že napriek tomu, že spomínané obaly sú už zrecyklované a obsahujú príliš krátke vlákna na recykláciu, stále môžu byť aspoň energeticky zhodnotené. Navyše, ak sa správne vytriedia, poplatky za ich zber a následné spracovanie financujú výrobcovia. „Aj to je dôvodom, prečo ľudí učíme, aby naozaj vytriedili všetok odpad, ktorý sa vytriediť dá a povzbudzujeme ich k tomu. Navyše aj na základe podobných nepravdivých tvrdení sme na našich sociálnych sieťach zaviedli rubriku Drviči mýtov, kde pravidelne vzdelávame ľudí aj v tejto oblasti,“ dodala na záver Katarína Kretter.

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.09.2016
A s týmto do ktorého kontajnera?
Ako laik som si nebol istý, do ktorého kontajneru patrí komunálny odpad na fotografii. Vyčlenil som ho zo svojej týždennej produkcie jednočlennej domácnosti dôchodcu.
viac
30.08.2022
Zmizli PET fľaše a plechovky z kontajnerov?
Od januára tohto roka Slovensko zálohuje. Väčšina PET fliaš a plechoviek uvedených na trh by teda mala končiť na odberných miestach v zálohomatoch a odtiaľ putovať na spracovanie k recyklátorovi.
viac
08.11.2022
Interaktívne česko-slovenské predstavenia ukázali deťom, ako správne triediť
Triedenie odpadu môže byť zábava. Presvedčili sa o tom deti z materských a základných škôl, ktoré navštívili interaktívne predstavenia O Balynce, dobrém štěněti.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.33 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.04 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.63 %