Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
18.03.2019 03:40

Aj v Banskej Štiavnici plánujú spustiť kompostáreň a zber bioodpadu


Ilustračná snímka, zdroj: boomer.sk


V Banskej Štiavnici plánujú od júla spustiť kompostáreň a zber bioodpadu vrátane kuchynského odpadu z domácností v obytných domoch, vďaka čomu by sa mala v meste zásadne zvýšiť úroveň vytriedenia komunálneho odpadu.


 Vyplýva to zo správy o zhodnotení odpadového hospodárstva mesta Banská Štiavnica v roku 2018 a zmenách potrebných v roku 2019, ktorou sa budú na tohtotýždňovom rokovaní mestského zastupiteľstva zaoberať banskoštiavnickí poslanci.       

Miloš Veverka z mestského podniku Technické služby v správe konštatuje, že vlani bola v meste podstatná časť komunálnych odpadov, a to 79 percent, zneškodňovaná skládkovaním. Miera recyklácie komunálneho odpadu dosiahla 21 percent. Úroveň vytriedenia komunálnych odpadov je podľa neho o čosi vyššia, dosiahla 23,67 percenta.       

"Pomerne nízka úroveň vytriedenia komunálnych odpadov v roku 2018 (23,67 percenta) má v zmysle novej legislatívy vplyv aj na výšku poplatku, ktorý musí od 1. marca 2019 mesto platiť za ukladanie zmesového komunálneho odpadu a objemného odpadu na skládku," konštatuje Veverka. Ako ďalej dodal, ak sa situácia nezmení a obyvatelia budú triediť komunálny odpad na úrovni rokov 2016 až 2018, mesto bude v roku 2020 platiť ešte vyššie poplatky za ukladanie zmesového komunálneho odpadu a objemného odpadu na skládku.       

Spustenie kompostárne a kompostovanie bioodpadu by však malo podľa neho zásadne zvýšiť úroveň vytriedenia komunálneho odpadu. Riadna činnosť kompostárne je podľa neho dôležitá pre úsporu rozpočtu mesta za skládkovanie odpadov, ktorá sa prejaví čiastočne už v roku 2019 znížením skládkovaného zmesového komunálneho odpadu, a potom naplno v roku 2020. Na druhej strane však podľa neho treba rátať aj s nákladmi spojenými s prevádzkou kompostárne a so zberom bioodpadu, ktoré boli odhadnuté v roku 2016 vo výške 165 000 eur ročne.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.04.2020
Hádanka: Ako to dopadne s biologicky rozložiteľnými odpadmi?
Aj keď prijatím zákona o odpadoch v roku 2015 (a s istou benevolenciou aj jeho nasledujúcich noviel) sa riešenie triedenia komunálneho odpadu výrazne posunulo vpred, bližšie k percentám štátov západnej Európy, štatistici nezaznamenali podobný posun v prípade zberu biologicky rozložiteľného odpadu.
viac
19.08.2020
Odpadové hospodárstvo na Slovensku sa dostalo do krízy
Dôslednú osvetu, vedenie poctivej diskusie s občanmi, ich vtiahnutie do deja a vysvetľovanie vidí ako cestu k obnoveniu dôvery občanov k štátu a jeho inštitúciám premiér Igor Matovič.
viac
11.02.2021
Zvýšenou osvetou i prístupom sa mení odpadová politika v Beluši
Problematika odpadového hospodárstva je jednou z aktuálnych a dlhodobých oblastí, v ktorej musia samosprávy vynaložiť nemalé úsilie na dosiahnutie zníženia množstva odpadu a zvýšeniu podielu separácie. Dôležitú úlohu zohráva aj osveta medzi občanmi.
viac
31.05.2022
Nové pravidlá s nakladaním so zmesovým komunálnym odpadom od 1. 1. 2023
Téma odpadového hospodárstva v poslednom čase začína byť horúca nielen na úrovni priemyslu, ale aj na úrovni miest a obcí. Jednou z hlavných a nosných tém je tzv. úprava odpadov pred ich zneškodnením na skládkach odpadov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %