Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
27.03.2021 03:45

ZMOS: Je vecou samosprávy, akým spôsobom chce prevádzkovať parkoviská


Ilustračné foto (Zdroj: Ján Krošlák)


Je výlučne vecou samosprávy, akým spôsobom sa rozhodne nastaviť, spravovať a prevádzkovať parkoviská na svojom území. Pre TASR to uviedol hovorca Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák.


Reagoval tak na otázky TASR, ktoré sa týkali parkovania vo Zvolene. V polovici tohto roka totiž vyprší desaťročná zmluva medzi samosprávou a spoločnosťou EEI, ktorá v meste prevádzkuje parkovací systém. „Existujú dve možnosti. Jednou je, že parkovanie bude spravovať mesto, druhou, že to bude robiť niektorá súkromná spoločnosť. Neodmietame žiadnu z uvedených alternatív," zhrnul koncom februára pre TASR zvolenský hovorca Martin Svatuška.       

Podľa Kaliňáka by si mali samosprávy uvedomiť, že s pribúdaním počtu parkovísk rastú aj počiatočné investície. „Parkovacia politika je súčasťou verejných služieb, pri ktorých je potrebné sledovať nielen finančný zisk, ale aj všeobecný prínos,“ podotkol s tým, že sledovať treba aj dostupnosť parkovacích plôch a s tým súvisiacu obsluhu.       

Ako doplnil, podľa reprezentatívnych prieskumov ZMOS jedna tretina samospráv avizuje potrebu zaviesť parkovaciu politiku. „Je pritom jedno, či je to krajské, prípadne okresné mesto. Alebo menšia samospráva, ktorá však cíti nápor na parkoviská. Patria sem napríklad kúpeľné samosprávy alebo obce s prírodnými atrakciami,“ ukončil hovorca.       

„Nám neprislúcha, aby sme určovali ďalší vývoj v oblasti parkovania vo Zvolene. Spoločnosť EEI má však záujem aj naďalej poskytovať Zvolenu parkovacie služby. Preto sme predložili návrh na predĺženie nájmu," informovala spoločnosť vo svojom stanovisku.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.10.2016
Finálne riešenie parkovacej politiky bude výhodné pre Bratislavčanov
V utorok (18. októbra) sa uskutočnilo zasadnutie Komisie dopravy a informačných systémov, na ktorom poslancom mestského zastupiteľstva a členom komisie primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal a experti hlavného mesta a spoločnosti Deloitte predstavili model fungovania parkovacieho systému v Bratislave.
viac
28.10.2020
Vďaka regulácii parkovania vzrástol Petržalke počet obyvateľov
V bratislavskej Petržalke vzrástol po 26 rokoch počet obyvateľov s trvalým pobytom. Dôvodom bolo minuloročné spustenie miestnej parkovacej politiky.
viac
16.11.2020
Nové Mesto finišuje s prípravami na spustenie rezidentskej zóny
Bratislavské Nové Mesto finišuje s prípravami na spustenie pilotnej zóny rezidentského parkovania v lokalite Tehelné pole.
viac
14.04.2023
Nové Mesto by mohlo byť rozdelené na štyri parkovacie zóny
Bratislavské Nové Mesto by mohlo byť rozdelené na štyri parkovacie zóny. Vyplýva to zo zonácie mestskej časti, ktorú v apríli schválili miestni poslanci.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %