Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
13.08.2022 02:55

Vedenie BBSK a poslanecké kluby vyzývajú na férovú predvolebnú kampaň


Snímka z mimoriadneho tlačového brífingu predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja Jána Luntera a zástupcov všetkých poslaneckých klubov Zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja na tému vyhlásenie k predvolebnej kampani v priestoroch Úradu BBSK v Banskej Bystrici. FOTO TASR - Ján Krošlák


Súčasný predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ján Lunter a zástupcovia poslaneckých klubov, ktoré v aktuálnom volebnom období pôsobia v krajskom zastupiteľstve, vyzývajú na férovú predvolebnú kampaň bez lží a osobných útokov.


Urobili tak v piatok v spoločnom vyhlásení v reakcii na stredajšiu (10. 8.) tlačovú konferenciu kandidáta na predsedu BBSK Adriana Polónyho a šéfa strany Smer-SD Roberta Fica.      

"Obraciame sa na všetkých kandidátov na predsedu BBSK a poslancov BBSK s výzvou, aby všetci viedli férovú kampaň. Aby navzájom súťažili realistické projekty a nové myšlienky. Aby volebná kampaň nebola osobná, ale programová," uviedla predsedníčka poslaneckého klubu Hlas-SD v Zastupiteľstve BBSK Božena Kováčová.      

Súčasný predseda BBSK Ján Lunter povedal, že je znepokojený a sklamaný tým, akým spôsobom sa predvolebná kampaň v kraji tak skoro pred jesennými voľbami začala uberať. "Ja sa už o post župana uchádzať nebudem, ale rád by som vyzval všetkých kandidátov v regionálnych voľbách, aby neznevažovali prácu, ktorú ľudia na Úrade BBSK a v jeho zastupiteľstve za päť rokov urobili," skonštatoval Lunter.      

Vedenie BBSK a zástupcovia poslaneckých klubov krajského zastupiteľstva urobili spoločné vyhlásenie v reakcii na spoločnú tlačovú konferenciu kandidáta na predsedu BBSK Adriana Polónyho a Roberta Fica, ktorého strana Polónyho vo voľbách podporuje. Polóny okrem osobných útokov vedenie BBSK obvinil aj z neschopnosti pri čerpaní eurofondových dotácií. Ako príklad uviedol výzvu z roku 2018 určenú na rozvoj dopravnej infraštruktúry, v ktorej sa kraj so štyrmi projektami uchádzal o približne 20 miliónov eur. Podľa Polónyho z tejto výzvy BBSK nevyčerpal ani euro.      

"Táto výzva bola uzavretá a nahradila ju nová výzva, v rámci ktorej kraj získal financie nielen na štyri projekty, ale aj na ďalších šesť projektov," vysvetlila Zuzana Lafférsová, ktorá je na Úrade BBSK zodpovedná za eurofondové projekty. Pripomenula tiež, že kraj z európskych dotácií získal na rekonštrukciu ciest a budovanie cyklotrás od roku 2018 vyše 60 miliónov eur a ďalších takmer 27 miliónov eur na projekty v oblasti školstva či sociálnych služieb.      

Kandidatúru na predsedu BBSK doposiaľ oficiálne oznámilo šesť kandidátov. Okrem Polónyho aj súčasný podpredseda BBSK Ondrej Lunter, nezaradený poslanec Národnej rady SR Miroslav Suja z hnutia Republika či predseda strany Národná koalícia Rudolf Huliak. O post vo vedení kraja sa budú v jesenných voľbách uchádzať aj poslanec parlamentu Marek Kotleba z ĽSNS a poslanec Mestského zastupiteľstva v Banskej Bystrici Marek Modranský.    

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.01.2017
Výbor dal zelenú zlúčeniu volieb aj zrušeniu 2. kola voľby predsedov VÚC
Ústavnú trojpätinovú väčšinu potrebnú na spojenie termínov krajských a komunálnych volieb od roku 2022, sa v utorok (17. 1. 2017) podarilo nájsť na pôde Ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR.
viac
04.07.2022
Hlasovanie v dvoch voľbách bude odlíšené farebne, na bielu a modrú
Voliči budú mať hlasovanie v jesenných spojených voľbách odlíšené farebne.
viac
29.09.2022
O mesiac budú voľby starostov, predsedov krajov i poslancov
Presne o mesiac sa budú na Slovensku konať spojené regionálne voľby. Prvýkrát budú voliči vyberať v jeden deň svojich zástupcov v mestách, obciach i samosprávnych krajoch.
viac
13.10.2022
Čo očakávajú voliči od novozvolených kandidátov
Zlepšíme parkovanie, vynovíme infraštruktúru, postavíme nové športoviská, zabezpečíme viac miesta v škôlkach či školách, vysadíme viac zelene. Toto a veľa iného počúvajú posledné obdobie občania miest a obcí z úst kandidátov a kandidátok.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %