Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
21.11.2020 01:10

Tradičná slovenská modrotlač na poštovej známke


Autorom poštovej známky, FDC a autorom FDC pečiatky je Adrian Ferda.


Slovenská pošta vydala poštovú známku „Vianoce 2020: Tradičná slovenská modrotlač“ so špecifickým symbolom T2 50g. Toto označenie zodpovedá cene 65 centov.


 

 

 

Poštová známka rozmerov s rozmermi 26,5 × 33,9 mm, vrátane perforácie, vychádza vo forme tlačového listu s 50 známkami. Známku vytlačila technikou ofsetu spoločnosť Tiskárna Hradištko, s. r. o.

Námetom poštovej známky je detail modrotlačovej tkaniny s motívom vianočnej hviezdy. Súčasne s poštovou známkou vydali aj obálku prvého dňa s pečiatkou FDC a s dátumom 13. novembra 2020 a domicilom mesta Bratislava. Motívom prítlače FDC obálky je zástera z modrotlačovej tkaniny, na FDC pečiatke sa nachádza kvetinový motív. FDC vytlačila technikou ofsetu BB PRINT, s. r. o. Autorom poštovej známky, FDC a autorom FDC pečiatky je Adrian Ferda.

Slovenská pošta v ten istý deň vydala aj celinovú pohľadnicu s natlačenou známkou na adresnej strane, identickou s poštovou známkou „Vianoce 2020: Tradičná slovenská modrotlač“, so špecifickým symbolom T2 50g. Motívom obrazovej časti celinovej pohľadnice je detail modrotlačovej tkaniny.

Celinovú pohľadnicu vytlačila ofsetovou technikou spoločnosť Tiskárna Hradištko, s. r. o. Predajná cena celinovej pohľadnice je 1,05 €.

Tradícia modrotlače na Slovensku

V 20. storočí začala ručne vyrábaná modrotlač zaostávať za masovou produkciou textilných fabrík. Napriek tomu ešte v polovici 20. storočia na Slovensku pracovalo dvadsať vidieckych modrotlačových dielní. Nosenie tradičného odevu bolo vo viacerých oblastiach stále živé, a keďže remeselní modrotlačiari prispôsobovali sortiment svojich výrobkov konkrétnej cieľovej skupine, napriek vyšším cenám dokázali prežiť.

Až štátny zákaz prevádzkovania živností v 50. rokoch urýchlil zánik modrotlačiarskeho remesla v prirodzenom prostredí. Na druhej strane však modrotlač cez výrobné družstvá, napríklad Kroj, ktoré založilo v roku 1948 Ústredie ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) v bratislavskej Petržalke, začína reagovať na súčasnejšie požiadavky doby a z vidieckeho prostredia preniká vo forme bytových doplnkov aj do mestských domácností.

Tradičné modrotlačové návrhy oživovali originálne návrhy súdobých výtvarníkov, z ktorých vynikali najmä tí, ktorí pracovali v ÚĽUV-e, pretože v rámci systematickej práce mohli čerpať materiál z terénnych výskumov v tradičnom prostredí. Prelomovými pre súčasnú podobu modrotlače boli 70. roky, keď ÚĽUV nadviazal spoluprácu so Stanislavom Trnkom, potomkom slávnej modrotlačiarskej rodiny z Púchova. Táto spolupráca sa ukázala ako obojstranne obohacujúca – pre výrobcu, že mohol nerušene pokračovať v remeselnej práci, a pre ÚĽUV, že získal majstra, ktorý svojimi bohatými skúsenosťami posúval ďalej aj výtvarníkov. Stanislav Trnka ročne vyprodukoval až 20 000 metrov modrotlače.

Po roku 1989 sa so zmenou ekonomických podmienok otvoril trh. Pomôcť dnešným výrobcom môže popri ÚĽUV-e, ktorý tento rok slávi 75. výročie vzniku, azda aj prestížny zápis slovenskej modrotlače do zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO v roku 2018.

Autor: Tomáš MIKOLAJ, Ústredie ľudovej umeleckej výroby


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.10.2017
Nová poštová známka pripomenie 150. výročie narodenia Boženy Slančíkovej-Timravy
Pri príležitosti 150. výročia narodenia významnej slovenskej prozaičky a dramatičky Boženy Slančíkovej-Timravy vydáva Slovenská pošta (SP) novú poštovú známku z emisie Osobnosti. Informovala o tom hovorkyňa SP Martina Macková.
viac
07.12.2019
Drotárstvo na poštovej známke Vianoce 2019
Slovenská pošta, a. s., vydala v novembri 2019 poštovú známku „Vianoce 2019: Tradičné slovenské drotárstvo“, so špecifickým symbolom T2 50g.
viac
18.06.2020
Múzeum Jána Thaina predstaví výrobu i históriu piva
V Múzeu Jána Thaina v Nových Zámkoch v týchto dňoch sprístupnili expozíciu s názvom Od chmeľu po pivo. Výstava, ktorú vytvorilo Tribečské múzeum v Topoľčanoch, ukáže návštevníkom novozámockého múzea históriu i proces výroby piva od výberu a pestovania surovín až po finálny produkt.
viac
03.12.2020
Mesto vyčlení lokality na výsadbu ekologických vianočných stromčekov
Topoľčianska radnica chce tento rok podporiť obyvateľov mesta, ktorí si kúpia ekologické vianočné stromčeky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %