Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
10.12.2019 05:55

Prievidzská radnica podporí z rozpočtu mesta osem občianskych projektov


Prievidza, ilustračná snímka TASR


Fasádu bytového domu na ulici I. Krasku na sídlisku Zapotôčky v Prievidzi ozvláštni maľba starej Prievidze. Ide o jeden z ôsmich občianskych zámerov, ktoré radnica podporí financiami z rozpočtu mesta v rámci projektu participatívneho rozpočtu. Informoval o tom hovorca mesta Michal Ďureje.


Prievidžania mohli tento rok hlasovať za desať občianskych zámerov, osem z nich radnica podporí. "Ich autormi sú aktívni občania, ktorí svoj čas a energiu venovali tomu, aby pre svoje mesto či komunitu vytvorili niečo nové a obohacujúce. Samospráva mesta vyčlenila na realizáciu projektov sumu 40.000 eur," uviedol Ďureje.       

V hlasovaní verejnosti uspel projekt revitalizácie jazierka, vybudovania biotopu pre vtáctvo a edukačných aktivít v mestskom parku, tiež vzdelávací projekt Príroda v meste Prievidza. Financie z rozpočtu mesta dostane i Fórum pre pomoc starším, ktoré plánuje zabezpečiť seniorom dôstojnú jeseň života aj so zapojením mladšej generácie a Mobilný hospic sv. Lujzy pre svoj zámer Aby človek nebol sám. Za mestské financie občianske združenie Country limit club nahrá CD detskej skupiny Music Centrum, na ktorom budú hudobné podklady jednotlivých piesní pre ich výučbu v školách a centrách voľného času. Prievidzský volejbalista Patrik Šimko získa financie na opravu a zmodernizovanie plážového ihriska na Základnej škole Šafárika. Literárny klub - Poet vydá publikáciu o historických a súčasných zaujímavostiach hornonitrianskeho regiónu.       

"Hlasovať za jednotlivé projekty mohol každý, kto má trvalé alebo prechodné bydlisko v meste Prievidza a dovŕšil vek nad 15 rokov. Každý mohol odovzdať svoj hlas jednému, trom až piatim projektom," pripomenul hovorca mesta.       

O tom, či sa projekt bude realizovať, alebo nie, sa ale podľa neho nerozhodovalo len vo verejnom hlasovaní. "Tak, ako minulé roky, bolo súčasťou výberu projektov aj verejné zvažovanie – deliberácia. To malo na celkovom výsledku podiel 20 percent," dodal.       

Víťazné projekty budú obyvatelia realizovať počas roka 2020.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.10.2019
V Prievidzi hlasujú o projektoch participatívneho rozpočtu 2019
Do každej domácnosti v Prievidzi bol doručený hlasovací lístok s anotáciami súťažných projektov pre Participatívny rozpočet 2019. V najbližších dňoch budú môcť obyvatelia rozhodnúť o víťazných projektoch.
viac
13.01.2021
Tretí ročník participatívneho rozpočtu hodnotí samospráva ako úspešný
Minuloročný tretí ročník participatívneho rozpočtu v Prievidzi hodnotí miestna samospráva ako úspešný. Život v meste pomohlo zlepšiť osem občianskych projektov, ktoré prispejú k lepšiemu vzdelávaniu či sociálnej pomoci. Informoval o tom hovorca mesta Michal Ďureje.
viac
26.05.2021
Prievidza spúšťa aktivity k ďalšiemu ročníku participatívneho rozpočtu
Obyvatelia budú môcť v najbližších mesiacoch navrhnúť a hlasovať za projekty, ktoré podľa ich názoru zlepšia prostredie v meste. Informoval o tom hovorca mesta Michal Ďureje.
viac
18.01.2022
Z participatívneho rozpočtu TTSK dostane podporu 54 projektov
V treťom ročníku participatívneho rozpočtu trnavskej župy, obyvateľky a obyvatelia v online hlasovaní, rozhodli o podpore 54 občianskych a komunitných projektov. Spolu bude rozdelených celkovo 250-tisíc eur, pričom nápady budú realizované už v tomto roku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %