Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
08.10.2021 07:35

Otváracia konferencia odštartovala prvú etapu obnovy kaštieľa v Želiezovciach


Kaštieľ v Želiezovciach. Snímka zdroj: Levice online


Online otváracia konferencia odštartovala vo štvrtok prvú etapu projektu Obnova kaštieľa v Želiezovciach na účel zachovania kultúrneho dedičstva a jeho sprístupnenia širokej verejnosti.


Na obnovu strechy a severovýchodného krídla kaštieľa získalo mesto 736.946 eur z grantového mechanizmu EHP a Nórska, informoval magistrát. Ukončenie projektu je plánované do 30. apríla 2024.       

Kaštieľ bol postavený v roku 1720, spočiatku slúžil ako klasická vidiecka kúria, letné sídlo rodiny Esterházyovcov. Štvorkrídlová budova s vnútorným nádvorím, pôvodne baroková stavba, bola v 19. storočí prestavaná v klasicistickom štýle. Momentálne sa nachádza v dezolátnom stave, a preto nie je sprístupnená verejnosti ani turistom. Obnova strechy a severovýchodného krídla by mala prinavrátiť kaštieľu pôvodný vzhľad pri použití pôvodných postupov rekonštrukcie a dodatočných moderných technológií reštaurovania.       

Rekonštrukcia umožní vytvorenie rezidenčného umeleckého a kultúrneho centra a organizáciu kultúrnych a vzdelávacích podujatí vo vynovených priestoroch. „Treba však povedať, že projekt zabezpečí len čiastočnú rekonštrukciu kaštieľa. Na úplnú rekonštrukciu by mesto potrebovalo ďalšie zhruba 3 milióny eur,“ skonštatoval primátor Ondrej Juhász.            

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.01.2021
Prvú fázu obnovy námestia pred železničnou stanicou ukončili
Prvú fázu obnovy námestia pred železničnou stanicou vo Zvolene ukončili, zastávky mestskej hromadnej dopravy (MHD) sa od nového týždňa vracajú na pôvodné miesto. Iinformoval o tom hovorca mesta Zvolen Martin Svatuška.
viac
19.02.2021
Tornaľa plánuje zrekonštruovať Hlavné námestie
Rekonštrukcia Hlavného námestia je jeden z hlavných investičných zámerov, ktoré počas nasledujúcich rokov plánuje samospráva Tornale v Revúckom okrese.
viac
22.02.2023
Mesto si chce vziať preklenovací úver na rekonštrukciu kaštieľa
Mesto Želiezovce si chce vziať úver, ktorým plánuje zabezpečiť priebežné financovanie rekonštrukcie esterházyovského kaštieľa.
viac
13.06.2023
Mesto Želiezovce ukončilo prvú etapu rekonštrukcie kaštieľa Esterházyovcov
Strešná konštrukcia objektu bola obnovená z grantového mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) a Nórska v rámci projektu Obnova kaštieľa v Želiezovciach s cieľom zachovania kultúrneho dedičstva a jeho sprístupnenia širokej verejnosti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %