Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
09.11.2021 04:25

Obyvatelia južného Slovenska podpisujú petíciu za výstavbu R7 na juhu


Ilustračná snímka


Obyvatelia juhozápadného Slovenska sa petíciou dožadujú pokračovania výstavby rýchlostnej cesty R7 južným regiónom. Petíciu odštartovali 5. novembra primátori Komárna, Nových Zámkov, Dunajskej Stredy, Kolárova a Nesvád.


„Chceli by sme vyjadriť svoju nespokojnosť so stavom cestnej infraštruktúry v SR. Strategický rozvoj je v niektorých častiach Slovenska neprimerane implementovaný a plánovaný, množstvo a kvalita cestných sietí ako aj železničných tratí zaostávajú v južnom regióne,“ uviedli.       

Stav cestnej infraštruktúry v južných regiónoch podľa signatárov petície výrazne spomaľuje hospodárske možnosti regiónu a v niektorých oblastiach ohrozuje aj bezpečnosť dopravy. „Žiadame kompetentných Ministerstva dopravy a výstavby SR, aby čo najskôr pokračovali vo výstavbe rýchlostnej cesty R7 južným regiónom Slovenska a aby ju v zozname plánovaných investícií uprednostnili minimálne po úsek Nové Zámky,“ uvádza sa v petícii.       

Jej signatári zároveň žiadajú vládu, aby vyčlenila viac finančných zdrojov na rozvoj cestnej infraštruktúry, aby sa plány výstavby cestných sietí zrealizovali v čo najkratšom čase. Od ministerstva dopravy očakávajú vypracovanie mechanizmu jasne demonštrujúceho princíp regionálnej spravodlivosti, teda proporcionálnu implementáciu úpravy ciest a mostov na celom území SR.       

Rezort dopravy v spolupráci s Útvarom hodnoty za peniaze pripravil harmonogram prípravy a výstavby projektov cestnej infraštruktúry, ktorý hovorí jasne a transparentne, ako sa budú stavať diaľnice, rýchlostné cesty či cesty I. triedy v najbližších rokoch vrátane pokračovania R7, reagovalo na požiadavky signatárov petície Ministerstvo dopravy a výstavby SR.       

Projektová príprava podľa neho napreduje pri projektoch, ktoré majú zabezpečené finančné krytie. Harmonogram cestnej infraštruktúry bude aktualizovaný každý rok na základe postupu prípravy jednotlivých stavieb, vývoja dopravnej situácie aj rozpočtových možností pridelených na výstavbu projektov cestnej infraštruktúry.      

"Takýto tlak preto považujeme za zbytočný, keďže máme vládou schválený harmonogram a pri príprave a výstavbe postupujeme podľa neho," vyjadrila sa Miriama Švikruhová z odboru komunikácie.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.06.2016
Krupina nevie zastaviť výstavbu betonárne
Takmer 250 obyvateľov Krupiny sa v máji podpísalo pod petíciu proti výstavbe betonárne v areáli bývalého podniku Osivo na Ulici Osloboditeľov.
viac
25.09.2017
Komárňania chcú petíciou zabrániť výstavbe obchvatu v rekreačnej zóne
Členovia občianskej iniciatívy za záchranu rekreačnej oblasti Mŕtve rameno Váhu – Apáli v Komárne dnes odovzdali na Mestskom úrade v Komárne petíciu proti výstavbe obchvatu mesta, ktorý by viedol práve cez mestskú rekreačnú oblasť.
viac
24.11.2017
Plány na výstavbu v centre mesta sa Nitranom nepáčia, spisujú petície
Obyvateľom Nitry sa nepáčia plány súkromných investorov na zástavbu posledných zelených plôch v centre mesta. Spisujú petície a žiadajú mestských poslancov, aby zasiahli.
viac
24.05.2021
V Šali rastie vlna odporu proti výstavbe Centra cirkulárnej ekonomiky
V Šali rastie vlna odporu proti Centru cirkulárnej ekonomiky (CCE). Občania sa obávajú znečistenia životného prostredia i zvýšenia dopravného zaťaženia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %