Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
14.03.2016 02:51

Nemecké investície do vzdelávania v Považskej Bystrici


Základná škola na sídlisku Rozkvet v Považskej Bystrici.


Základná škola, ktorá sa nachádza na sídlisku Rozkvet v Považskej Bystrici, mení svojho zriaďovateľa. Namiesto mesta sa nim stáva spoločnosť Deutsch-Slowakische Akademien, a. s. (DSA).


Zmenu schválilo mestské zastupiteľstvo Považskej Bystrice a bude sa týkať aj jedálne, ktorá je súčasťou základnej školy. DSA je pripravená na základnej škole Rozkvet investovať do rekonštrukcie budovy, ako aj do vybavení učební najmodernejšou technológiou. Na škole sa aj po zmene zriaďovateľa nebude platiť žiadne školné a kompletný majetok vrátane budovy zostane vo vlastníctve mesta. Novy zriaďovateľ sa zároveň zaviazal, že nebude prepúšťať pedagogických zamestnancov. DSA plánuje na základnej škole popri zachovaní doterajšieho rozsahu výučby anglického jazyka výrazne rozšíriť štúdium nemčiny, nielen v rámci vyučovacích hodín, ale aj v rámci popoludňajšieho programu v školských kluboch. Žiakom sa tu budú bezplatne venovať pedagógovia a vychovávatelia z partnerských nemeckých škôl. Žiaci ŽŠ Rozkvet budú mať takto po ukončení školy lepšie predpoklady prijatia tak na stredné školy technického zamerania ako aj na humanitné smery. DSA zamýšľa poskytovať žiakom ZŠ možnosť oboznamovať sa s nemeckými reáliami pomocou výmenných pobytov v partnerských školách a zariadeniach, ktoré patria do jej zriaďovateľskej pôsobnosti.

Kľúčovým akcionárom DSA je EBG - Europäische Bildungswerk für Beruf und Gesellschaft, so sídlom v Magdeburgu, ktoré od roku 1990 pôsobí v oblasti prípravy pre povolanie a ďalšie vzdelávanie. V súčasnosti má v Nemecku 34 odborných centier a stredných odborných škôl. Cieľom DSA je dostatočne pripraviť absolventov tak, aby mali teoretické a praktické zručnosti, ktoré bude v budúcnosti naplno využívať. Ide najmä o odborný výcvik a prax. EBG pôsobí na Slovensku viac ako 10 rokov a prevádzkuje 3 stredné odborné školy - sociálne a pedagogické akadémie v Brezne, Žiari nad Hronom a v Humennom.

 

Europäische Bildungswerk für Beruf und Gesellschaft v Magdeburgu

Centrála Europäische Bildungswerk für Beruf und Gesellschaft v Magdeburgu.

Od jesene minulého roka po zmene zriaďovateľa, o ktorej rozhodli poslanci Košického samosprávneho kraja, prevádzkuje spoločnosť DSA aj strednú odbornú školu v Trebišove na Komenského ulici. Študentom bude poskytnutá možnosť absolvovania zahraničných stáži, zahraničnej platenej praxe, jazykovej prípravy, podnikového štipendia, zľavnených bonusových kariet od partnerov školy a takisto vybudovanie centra voľného času. Spoločnosť DSA tiež plánuje podporiť na trebišovskej SOŠ prepojenie teoretickej prípravy s praxou v úzkej spolupráci s 9 zahraničnými inštitúciami , zameranými na podporu odborného vzdelávania. DSA sa zaviazala v najbližších rokoch investovať v trebišovskej škole minimálne 500 000 EUR a už v súčasnosti prebieha rekonštrukcia a modernizácia priestorov školy. Spoločnosť DSA takisto deklarovala záujem pokračovať vo vzdelávaní v doposiaľ existujúcich odboroch so snahou o ich oživenie prepojením na nových partnerov za zamestnávateľskej sféry. Zároveň plánuje pripraviť a požiadať o akreditáciu nových učebných, resp. študijných odborov, ktoré spĺňajú nemecké štandardy a budú plne zaradené do systému duálneho vzdelávania na Slovensku.

Autor: (r)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.12.2017
Trenčiansky kraj plánuje v budúcom roku investície za takmer 50 miliónov eur
Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) plánuje v budúcom roku zrealizovať investičné projekty v organizáciách vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti za takmer 50 miliónov eur. Najviac má ísť do oblasti dopravy, vzdelávania a zdravotníctva.
viac
10.08.2019
SOŠ zavádza duálne vzdelávanie pre budúcich vodohospodárov
Súkromná stredná odborná škola DSA v Trebišove zavádza od nového školského roka duálne vzdelávanie pre študijný odbor technik vodár vodohospodár. Zmluvu o duálnom vzdelávaní podpísali v stredu predstavitelia školy a štátneho Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP).
viac
07.10.2020
Žilina zrekonštruovala tri materské školy za 1,5 milióna eur z eurofondov
Mesto Žilina zrekonštruovalo materské školy (MŠ) Čajakova, Trnavská a Petzvalova za viac ako 1,5 milióna eur. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka získalo financie z eurofondov v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP).
viac
18.11.2021
ŽSK pokračuje v investíciách do rekonštrukcií dielní odborného vzdelávania
Žilinská župa pokračuje v investíciách do rekonštrukcií dielní odborného vzdelávania, podala ďalšie štyri projekty v hodnote 9,9 milióna eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %