Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
08.05.2021 12:45

Mobilné očkovanie je hlavná cesta, ako dostať vakcínu k najohrozenejším


Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (vľavo) s predsedom BBSK Jánom Lunterom.


Očkovacie centrum Banskobystrického samosprávneho kraja navštívil v piatok minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský spolu so štátnym tajomníkom Kamilom Százom. Okrem prehliadky centra absolvovali aj rokovanie s vedením BBSK, na ktorom otvorili všetky kľúčové témy týkajúce sa očkovania.


„Chcel by som poďakovať pánovi predsedovi, všetkým jeho kolegom a zdravotníckym pracovníkom, ktorí nám veľmi pomáhajú pri očkovaní, a to najmä zriadením vakcinačných centier a veľmi aktívnym prístupom pri zriadení mobilných očkovacích tímov. Toto je hlavná cesta ako dostať vakcínu k ľuďom, ktorí nemôžu prísť do nemocníc a očkovacích centier. Dá sa to spraviť jedine cez župy, ktoré už niekoľkokrát dokázali, že vedia organizovať, majú na to ľudí, energiu a nápady,“ povedal na dnešnom tlačovom brífingu po návšteve Očkovacieho centra Banskobystrického samosprávneho kraja v Banskej Bystrici minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

Minister spolu so štátnym tajomníkom ministerstva zdravotníctva Kamilom Százom dnes absolvoval rokovanie s vedením Banskobystrického samosprávneho kraja, na ktorom župa otvorila všetky kľúčové otázky týkajúce sa očkovania proti COVID-19.

„Som veľmi rád, že sme sa dnes mohli stretnúť, rozobrať naše skúsenosti a prejsť si bod po bode nové veci, ktoré nás čakajú. Mobilné očkovacie jednotky a vakcinačné centrá budeme prevádzkovať aj naďalej – táto pandémia je vojna, v ktorej môže byť obeťou každý z nás. Očkovanie je jediná cesta, ako z nej von,“ povedal po stretnutí predseda BBSK Ján Lunter.

Na rokovaní župa ministrovi predstavila nielen svojich osem očkovacích centier, ktoré zriadila v regiónoch tak, aby neboli od obyvateľov vzdialené viac ako hodinu jazdy autom, ale tiež stratégiu mobilného očkovania, funkčný systém nahradnici.sk pre registráciu náhradníkov a žiadateľov o mobilné očkovanie v obciach či priamo v domácnostiach a otvorila aj tému trasovania a dôležitosti kvalitných dát.

„Aj touto cestou by som sa chcel veľmi pekne poďakovať pánovi ministrovi, že prijal naše pozvanie. Bolo to prvé stretnutie na najvyššej úrovni s ministerstvom zdravotníctva, odkedy sme začali očkovaciu kampaň – prešli sme si každú jednu otázku a dostali sme relevantné odpovede. Zhodli sme sa na tom, že cesta ako zaočkovať najohrozenejšie skupiny ľudí nad 60 rokov vedie cez intenzívnu kampaň, osvetu a priblíženie sa k nim s vakcínou. Som veľmi rád, že sme našli zhodu v tom, že toto je cesta pre celé Slovensko,“ povedal vicežupan Ondrej Lunter s tým, že ak by v krajine operovalo 80 mobilných očkovacích jednotiek, do polovice leta by sa podarilo zaočkovať až 80 percent obyvateľov vo veku 60 a viac rokov.

Podporu mobilnému očkovaniu verejne deklaroval aj minister Vladimír Lengvarský, ktorý povedal, že úlohou ministerstva zdravotníctva je teraz nájsť patričný finančný model na refundovanie takto vzniknutých nákladov.

„Župa i starostovia robia veľmi dobrú prácu, ľudí aktívne oslovujú a vyhľadávajú. Toto je cesta, ktorá je v Banskobystrickom kraji najviac vpredu, ale už sa to spúšťa aj v iných krajoch. Verím, že spoločne dosiahneme to, že najviac ohrození ľudia sa dostanú k vakcíne a budú zaočkovaní tak, aby sme ich zaočkovaním chránili nielen ich ale celú populáciu,“ uzavrel Vladimír Lengvarský.

Autor: (ts-bbsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.01.2020
Regionálne pulty ponúkajú výrobky lokálnych producentov a remeselníkov
Začiatkom decembra inštalovali prvé regionálne pulty v Banskobystrickom kraji. Pulty, v ktorých sa predávajú výrobky od regionálnych producentov a malovýrobcov, boli jedným z kľúčových bodov programu vedenia župy. Ten sa teraz podarilo naplniť.
viac
20.02.2021
V Banskej Bystrici začalo očkovanie učiteľov
Spolu tisíc učiteľov by malo v priebehu tohto víkendu (20. – 21. februára) zaočkovať dočasné očkovacie centrum, ktoré vzniklo v spolupráci Banskobystrického samosprávneho kraja a zdravotníckeho zariadenia NovaMed v priestoroch ich súkromnej polikliniky.
viac
29.10.2021
Príďte sa zaočkovať 30. októbra do Sásovej alebo na Fončordu
Vzhľadom na to, že epidemiologická situácia sa na Slovensku neustále zhoršuje, čo platí aj pre banskobystrický okres, mesto Banská Bystrica v spolupráci s BBSK a ZMOS zabezpečilo 2 výjazdové mobilné očkovacie jednotky, kde sa obyvatelia môžu dať zaočkovať bez potreby registrácie.
viac
05.11.2021
BBSK posiela pomoc Nitre
Výjazdové očkovacie jednotky BBSK budú v sobotu k dispozícii záujemcom o očkovanie priamo v obchodnom centre Európa v Banskej Bystrici. Pomoc s vakcináciou posiela kraj aj do Nitry, kde mesto na svojom území v najbližších dňoch zriadi viacero mobilných očkovacích miest.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %