Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
14.11.2020 09:10

Mesto Šaľa zrušilo od budúceho roka poplatok za rozvoj


Šaľa, ilustračná snímka (tasr)


Mesto Šaľa zrušilo od začiatku januára budúceho roka poplatok za rozvoj. Rozhodli o tom mestskí poslanci na zasadnutí mestského zastupiteľstva.


 Od zrušenia poplatku samospráva očakáva zlepšenie podmienok pre podnikateľské prostredie a zároveň by sa mali znížiť výdavky na výstavbu rodinných domov, čo môže prilákať do mesta hlavne mladé rodiny. Podľa primátora Šale Jozefa Belického je tento rok veľmi náročný pre každého vo svete.       

„Každý v tejto dobe potrebuje peniaze. Šaľa je mestom, ktoré podporuje rozvoj podnikania a chce si tu udržať mladé rodiny. Chceme sa rozvíjať a v tejto chvíli je správne túto daň zrušiť,“ odôvodnil zrušenie poplatku za rozvoj.       

Mestá a obce mohli nový poplatok v podobe miestneho poplatku za rozvoj, ktorý mohli použiť len na kapitálové výdavky stanovené zákonom, zaviesť od začiatku roka 2017. Pri miestnom poplatku za rozvoj je predmetom dane pozemná stavba, na ktorú bolo vydané právoplatné stavebné povolenie. Poplatníkom je fyzická alebo právnická osoba, ktorá je uvedená na stavebnom povolení ako stavebník. K polovici októbra tohto roka bol v Šali vyrubený poplatok za rozvoj v celkovej výške 16.190 eur od 20 poplatníkov. Sadzba dane u každého poplatníka predstavovala desať eur za štvorcový meter.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.11.2016
Mestá v Nitrianskom kraji poplatok za rozvoj nezavádzajú
Zákon o miestnom poplatku za rozvoj nenašiel v Nitrianskom kraji priaznivcov. Poplatok za rozvoj sa jednotlivé mestá rozhodli nezavádzať. Krajské mesto Nitra podľa vyjadrenia z odboru daní a poplatkov momentálne neplánuje zavedenie poplatku za rozvoj.
viac
30.11.2020
Šaľa už na budúci rok nebude vyberať poplatok za rozvoj
Mesto Šaľa od 1. januára definitívne zruší poplatok za rozvoj. Mestské zastupiteľstvo ho schválilo ešte vlani. Teraz ho na svojom novembrovom rokovaní mestskí poslanci na návrh primátora Jozefa Belického zrušili.
viac
18.10.2021
Mesto Šaľa chce po pandémii obnoviť poplatok za rozvoj
Mesto Šaľa plánuje v budúcom roku obnoviť miestny poplatok za rozvoj. Samospráva ho zaviedla v roku 2020, schválený poplatok pre fyzické osoby predstavoval 10 eur za štvorcový meter a pre právnické osoby 20 eur za m2.
viac
06.11.2021
Mesto Šaľa obnovilo miestny poplatok za rozvoj, znížilo však sadzbu
Mesto Šaľa obnovilo miestny poplatok za rozvoj. Od začiatku budúceho roka zaplatia stavitelia 5 eur za štvorcový meter v prípade fyzických osôb a 10 eur za štvorcový meter v prípade právnických osôb.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %