Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
05.11.2019 08:05

7even - Sedem hriechov a sedem cností v Dolnom Kubíne


Ilustračný výrez plagátu


Sedem hriechov kontra sedem cností. Aj tak by sa dala jednou vetou charakterizovať jedinečná výstavná kolekcia drevených plastík slovenských a poľských neprofesionálnych rezbárov, ktorá bude sprístupnená 11. novembra 2019 vo výstavných priestoroch Oravského kultúrneho strediska v Dolnom Kubíne.


S náročnými imaginárnymi témami sa pasovali ľudoví rezbári v rokoch 2017 a 2019 na medzinárodných rezbárskych plenéroch Návraty k Siváňovcom v obci Babín. Aktuálna výstava je zapožičaná z jej stálej expozície ľudového rezbárstva, v ktorej je aktuálne už zhromaždených 120 drevených plastík, výsledkov tvorivých stretnutí. Tie obec známa rezbárskou tradíciou od roku 2004 realizuje s podporou Oravského kultúrneho strediska.

„Témou smrteľných hriechov sme chceli upozorniť na zmenu pováh a priorít ľudí spoločnosti práve prostredníctvom rezbárskej tvorby, naopak, sedem cností môže slúžiť ako inšpirácia ako odolať pokušeniam i súčasného prostredia.“ Tak približuje výstavný zámer riaditeľ strediska Miroslav Žabenský.

Sedem hlavných hriechov je podľa rímskokatolíckej tradície sedem hriechov, ktoré sú zväčša pôvodom ďalších hriechov. Patria k nim obžerstvo, lakomstvo, smilstvo, pýcha, lakomstvo, hnev a lenivosť. Naopak, medzi sedem cností, ustanovených okolo roku 600 pápežom Gregorom I. Veľkým, patrí pokora, štedrosť, dobroprajnosť, trpezlivosť, cudnosť, striedmosť a činnorodosť.

Výstava potrvá do 29. novembra a v spolupráci s Obecným úradom v Babíne ju pripravilo Oravské kultúrne stredisko v Dolnom Kubíne, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja.

Autor: (ts-OKS Dolný Kubín, PhDr. Miroslav Žabenský )


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.12.2017
Vianočné obdobie na Orave spríjemní rozmanitý program
Tak ako každý rok, aj tento podčiarkne vianočnú atmosféru na Orave séria podujatí Oravského kultúrneho strediska, organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja.
viac
25.10.2018
Záver októbra v znamení tekvíc a lampiónov
Saxophone Syncopators, Lampiónový sprievod, Sedem hriechov, Nočná lampášová prehliadka Sv. Jura, DOD kúpele Smrdáky, Deň otvorených búd v Skalici, Október festík, Trh Piac Markt, Pred storočím, Račiansky kros, Skvosty československej operety. Tieto podujatia nám spestria posledný októbrový víkend.
viac
26.09.2019
Výstava Hviezdy pod hviezdnou oblohou v Dolnom Kubíne
Vo výstavných priestoroch Oravského kultúrneho strediska v Dolnom Kubíne otvoria vernisážou 2. októbra o 17. h výstavu prác oravskej rezbárky Aleny Mrekajovej z Bobrova.
viac
14.02.2020
Výstava drevorezieb priblíži tvorbu novobanských rezbárov
V Pohronskom múzeu v Novej Bani dajú v najbližších týždňoch priestor dielam novobanských rezbárov druhej polovice 20. storočia. Výstava drevorezieb predstaví verejnosti od 14. februára do konca apríla tvorbu Štefana Trnku, Júliusa Katinu, Ladislava Polca a Jozefa Vozára.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %