Štvrtok 19.09.2024
Dnes má meniny 
Konštantín
°C
16.09.2024 08:55

30. výročie Kongresu Rady Európy


Snímka zdroj: ZMOS


Pred pár dňami oslávil Kongres miestnych a regionálnych samospráv Rady Európy (Kongres) 30. výročie svojho vzniku a samotná Rada Európy oslavuje tento rok svoje 75. výročie.


Pod záštitou litovského predsedníctva Výboru ministrov Rady Európy (RE) sa 12. - 13. septembra 2024 uskutočnila v Štrasburgu Konferencia národných združení miestnej a regionálnej samosprávy. 

ZMOS na tomto podujatí zastupoval vedúci slovenskej delegácie v Kongrese, starosta obce Cifer Maroš Sagan. Kongres a národné združenia zo 46 členských štátov sa počas dvojdňovej konferencie zhodli na posilnení svojho spoločného záväzku chrániť demokraciu, právny štát a ľudské práva na úrovni samosprávy. 

V spoločnej deklarácii zdôraznili kľúčovú úlohu miestnych a regionálnych samospráv ako garantov základných demokratických hodnôt, rovnako aj dôležitosť pevného partnerstva medzi Kongresom a národnými združeniami pri ochrane a podpore miestnej demokracie. Vyzdvihnutá bola aj úloha združení miestnej a regionálnej samosprávy pri posilňovaní miestnej samosprávy ako významného prvku európskeho modelu, založeného na zásadách Európskej charty miestnej samosprávy a jej Dodatkového protokolu o práve na participáciu v záležitostiach miestnej samosprávy.

Kongres a národné združenia taktiež zdôraznili význam viacúrovňového riadenia pri riešení súčasných problémov, ktorým čelí európska spoločnosť, ako sú úpadok demokracie, politická a sociálna polarizácia, klimatické a environmentálne krízy, sociálna nespravodlivosť, ako aj otázky migrácie a prijímania utečencov. V tejto súvislosti znovu potvrdili svoju pevnú podporu Ukrajine a ďalším členským štátom RE, ktoré čelia porušovaniu svojej územnej celistvosti a vážnym porušeniam ľudských práv.

Na záver konferencie Kongres a národné združenia potvrdili záväzok pokračovať v posilňovaní spolupráce pri realizácii Rejkjavickej deklarácie, ktorá bola prijatá počas 4. summitu hláv štátov a vlád RE v máji 2023. Medzi jej hlavné priority patrí posilnenie miestnej demokracie a dobrého vládnutia, spoločná zodpovednosť všetkých úrovní riadenia za implementáciu ľudských práv a udržanie právneho štátu, podpora Ukrajiny či koordinovaný postup pri ochrane životného prostredia.

Najbližšie plenárne zasadnutie Kongresu za účasti slovenskej delegácie sa uskutoční v polovici októbra 2024 v Štrasburgu.

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.06.2016
Slovenské symboly na okruhliakoch z Dunaja
Bratislava obdaruje delegátov 7. európskeho summitu regiónov a miest netradičnými darčekmi.
viac
18.03.2020
Európske podujatia miest a obcí sa prekladajú
Vzhľadom na súčasnú situáciu vo svete súvisiacu so šírením COVID-19 zrušili viaceré európske orgány a asociácie plánované plenárne zasadnutia a kongresy, na ktorých bola plánovaná účasť aj zástupcov slovenskej miestnej a regionálnej samosprávy.
viac
03.05.2022
ZMOS žiada ochranu samospráv a dodržiavanie eurocharty
Združenie miest a obcí Slovenska oceňuje 18 rokov členstva Slovenskej republiky v Európskej únii. Zároveň zverejnilo analýzu Európskej charty miestnej samosprávy ktorá poukazuje na to, ako Slovensko dlhodobo porušuje princípy a hodnoty miestnej územnej samosprávy.
viac
28.03.2023
V Bratislave diskutujú o možnostiach reformy samosprávy na Slovensku
Formulovať legislatívne a administratívne odporúčania zamerané na zlepšenie fungovania miestnej a regionálnej samosprávy na Slovensku bolo cieľom štvorročného projektu Rady Európy, Európskej únie a Ministerstva vnútra (MV) SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %