Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
06.02.2020 03:45

Župa spustila prihlasovanie žiadostí o dotácie


Snímka (žsk)


Žilinská župa v pondelok (3. 2.) oficiálne spustila prihlasovanie žiadostí o dotácie. V tejto fáze prerozdelí viac ako pol milióna eur. Uchádzači môžu svoje žiadosti podať elektronicky.


Obce, živnostníci, ale i občianske združenia, neziskové organizácie, nadácie, či iné právnické osoby zo Žilinského kraja už môžu predkladať svoje projekty. Včerajším dňom župa spustila prihlasovanie žiadostí o regionálne a participatívne dotácie. Vôbec po prvýkrát sa budú žiadosti podávať výhradne cez elektronický formulár. ,,Odpadne veľká administratívna záťaž. Očakávame, že sa tým proces predkladania, ale aj vyhodnocovania žiadostí urýchli a zjednoduší. Na druhej strane tým uchádzači získajú aj lepší prehľad o tom, v akej fáze sa ich žiadosť nachádza,“ povedala županka Erika Jurinová. ,,Po prihlásení do formulára si budú môcť skontrolovať, či bola ich žiadosť prijatá, kedy sa očakáva vyhodnotenie a nájdu tam aj informáciu o tom, ako bola ich žiadosť ohodnotená a či bola schválená,“ dodala županka.

Regionálne dotácie sú určené na podporu kultúrnych a náboženských aktivít, športových a voľnočasových aktivít a podujatí na území Žilinského kraja, ako aj na vytváranie podmienok, ktoré prispejú k ich rozvoju. Župa za týmto účelom rozdelí celkom 325-tisíc eur. Minimálna výška dotácie je 700 eur a maximálna 3000 eur. Dotáciu je možné získať na projekty, ktoré boli alebo budú realizované v termíne od 1. januára do konca novembra 2020. Lehota na predkladanie žiadostí uplynie 2. marca. O pridelení dotácií budú rozhodovať komisie zložené zo župných poslancov.

Druhým typom sú participatívne dotácie, ktoré sú určené na rozvoj a skvalitnenie komunitnej infraštruktúry, skvalitnenie životného prostredia, či za zachovanie kultúrneho dedičstva v Žilinskom kraji. Celkový objem finančných prostriedkov na participatívne dotácie je 195-tisíc eur. Minimálna výška dotácie je 1000 eur a maximálna 4000 eur. Žiadosti je možné predkladať do 16. marca. Podporovaná činnosť musí byť realizovaná v termíne od 17. marca do konca novembra 2020. O pridelení dotácií bude rozhodovať verejnosť SMS hlasovaním, ktoré od jeho vyhlásenia bude trvať 25 dní.

Žiadosti v prípade oboch typov dotácií sa podávajú prostredníctvom elektronického systému cez odkaz https://DotacieZSK.egrant.sk. Vo formulári je k dispozícií aj vzor čestného prehlásenia, ktoré ako jedinú prílohu žiadosti je nutné doručiť podpísanú aj na adresu Žilinský samosprávny kraj, Komenského 48, 011 09 Žilina.

Výzvy aj podrobné informácie pre žiadateľov sú k dispozícií na webovej stránke Žilinskej župy v časti granty (http://www.zilinskazupa.sk/granty/granty/)

Zároveň sa tam nachádza aj zoznam podporených projektov v predchádzajúcich ročníkoch.

Kontaktné osoby pre dotazy verejnosti sú:

Monika Hriníková, email: monika.hrinikova@zilinskazupa.sk, tel. 041 5032 328

Miriam Skácelová, email: miriam.skacelova@zilinskazupa.sk, tel. 041 5032 300

Autor: (ts-ŽSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.01.2017
Január v znamení kultúry
Žilinská župa naplnila aj prvý mesiac roku 2017 jedinečnými podujatiami regionálnych galérií, knižníc, múzeí, divadiel či kultúrnych stredísk. Kysuce, Orava, Turiec, Horné Považie i Liptov ponúknu zážitky pre každého.
viac
15.11.2017
Efektívnejšie a lacnejšie cestovanie prinesie integrovaná doprava
Žilinský samosprávny kraj intenzívne pracuje na projekte zavedenia integrovanej dopravy, ktorý počíta so spustením systému v roku 2019 v prvej etape na Kysuciach a Hornom Považí, následne v Turci, Liptove a na Orave.
viac
16.03.2019
TSK pri zavádzaní Integrovaného dopravného systému nadväzuje spoluprácu so ŽSK
Na základe podpísaného Memoranda o spolupráci sa v stredu 13. marca 2019 uskutočnilo na pôde župného úradu v Trenčíne pracovné stretnutie, ktorého hlavnou témou bola ďalšia možná vzájomná spolupráca oboch krajov v oblasti integrovanej dopravy.
viac
27.11.2019
Viac ako milión na podporu a rozvoj regiónov
Žilinská župa predstavila nový dotačný systém. Na rozvoj regiónov a podporu významných aktivít pôjde na nasledujúci rok 1,3 milióna eur. To je o 530-tisíc eur viac v porovnaní s predchádzajúcim rokom. V praxi to bude znamenať podporu väčšieho okruh tém a oblastí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %