Pondelok 13.05.2024
Dnes má meniny 
Servác
°C
24.06.2023 01:05

Zvýšenie príspevkov na opatrovanie a osobnú asistenciu


Ilustračná snímka: archív ON


Vláda SR schválila nariadenie, ktoré upravuje sadzbu osobnej asistencie a výšku peňažného príspevku na opatrovanie.


Príspevok bude vo výške čistej minimálnej mzdy pre rok 2023, čo je 569 eur mesačne. Hodinová sadzba osobnej asistencie sa zvyšuje o  0,32 eura viac.

Podľa tejto úpravy sa od 1. júla 2023 sa  už  nebude krátiť opatrovateľský príspevok pre tých opatrovateľov, ktorí poberajú niektorú z dôchodkových dávok a zároveň nimi opatrovaná osoba  využíva ambulantnú formu sociálnej služby

Od júla 2023 dostanú vyšší peňažný príspevok na opatrovanie všetci opatrovatelia, ktorí sa doma starajú o svojich blízkych. Toto sa dotkne viac ako 77-tisíc poberateľov, ktorým sa tak  zvýši príspevok na opatrovanie a osobnú asistenciu

Zvýšené príspevky ich poberatelia dostanú  už v auguste, keď im bude vyplatený príspevok za mesiac júl. V tomto roku pôjde z kapitoly rezortu práce, sociálnych vecí a rodiny na tento účel viac ako 15,7 miliónov eur.

Podrobnosti k poskytovaným príspevkom pre osoby s ťažkým zdravotným postihnutím nájdete TU.

Autor: Zdroj: Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR, ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.04.2021
Ďalšie zdroje do schémy pomoci na podporu cestovného ruchu
Vláda na včerajšom rokovaní schválila požiadavku rezortu dopravy o navýšenie financií určených na pomoc gastroprevádzkam a ďalším podnikateľom v sektore cestovného ruchu. Vďaka tomu bude môcť rezort spustiť ďalšiu etapu Schémy minimálnej pomoci do 200 tisíc eur.
viac
30.06.2021
Zvyšujú sa príspevky na opatrovanie
Vláda SR v stredu schválila na svojom rokovaní Návrh nariadenia vlády Slovenskej republiky, ktorým sa ustanovuje výška sadzby na jednu hodinu osobnej asistencie a výška peňažného príspevku na opatrovanie.
viac
16.07.2021
TTSK víta schválenie zámeru výstavby novej budovy vojenského archívu
Trnavský samosprávny kraj (TTSK) privítal informáciu o výstavbe novej budovy pre Vojenský archív Trnava, ktorú v stredu (14. 7.) zobrala na vedomie vláda SR. Informovalo o tom komunikačné oddelenie TTSK.
viac
13.01.2022
Vládou schválená stavebná legislatíva nebolo správne rozhodnutie
Združenie miest a obcí Slovenska ako prvé združenie samospráv poukázalo na nedostatky pôvodného návrhu stavebnej legislatívy. Reagovalo zodpovedne a očakávalo seriózny prístup zo strany vlády. Preto jej rozhodnutie nepovažuje za správne.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %