Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
08.06.2023 07:00

ZMOS volá po riešení nedostatku štátnych policajtov v mestách a obciach


Ilustračná snímka: (tasr).


Obecné a mestské polície nemôžu suplovať nedostatok príslušníkov štátnej polície.


Zdôrazňujú to predstavitelia Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), ktorí žiadajú ministra vnútra Ivana Šimka a policajného prezidenta Štefana Hamrana, aby sa nedostatkom príslušníkov štátnej poriadkovej a dopravnej polície zaoberali.

Predseda združenia Jozef Božik na stredajšej tlačovej konferencii priblížil, že na Slovensku chýba minimálne 2500 príslušníkov základných útvarov štátnej polície. "Očakávať, že výpadok takého veľkého množstva štátnych policajtov môže sanovať mestská alebo obecná polícia, je nepredstaviteľné," zdôraznil s tým, že rezort vnútra a Prezídium Policajného zboru sa mali na túto situáciu pripraviť lepšie.

Zvýšenú fluktuáciu príslušníkov štátnej polície pripisuje zmenám v koeficiente valorizácie výsluhových dôchodkov. "Máme veľa policajtov, ktorí boli vo veku, keď si už môžu uplatňovať túto valorizáciu. Tak ako bola prvá vlna v máji, ďalšia vlna v júni, očakáva sa, že ďalšia veľká vlna bude do 30. septembra," povedal.

Poukázal tiež na otázku financovania miestnych občianskych poriadkových služieb (MOPS). Chýba podľa neho reálna kontinuita po skončení eurofondovej výzvy. Primátor Fiľakova Attila Agócs podotkol, že kontinuita projektu je skôr formálna a administratívna. "Vo väčšine obcí sa projekty buď už skončili, alebo sa skončia v nasledujúcich týždňoch a ďalšia výzva sa len očakáva," upozornil. Primátorka Handlovej Silvia Grúberová by privítala, keby vláda akceptovala aj zaradenie nových miest a obcí do projektu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.10.2020
Predseda ZMOS: Opatrenia k pilotnej fáze robili samosprávy za pochodu
Všetky opatrenia k pilotnej fáze celoplošného testovania na COVID-19 robili samosprávy za pochodu a v krátkom čase. Po stretnutí s dolnokubínskym primátorom Jánom Prílepkom na to poukázal predseda Združenia miesta a obcí Slovenska (ZMOS) Branislav Tréger.
viac
28.10.2020
Kamery - využitie na monitorovanie hustoty a počtu osôb pred odberným miestom
Kamery obcí a miest a ich prípadné využitie na monitorovanie hustoty a počtu osôb pred testovacím odberným miestom pri plošnom testovaní – usmernenie.
viac
15.12.2020
Vo štvrtok bude rokovať Predsedníctvo ZMOS
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger zvolal na štvrtok 17. decembra rokovanie Predsedníctva ZMOS. V súvislosti s epidemiologickou situáciou sa uskutoční formou on-line, avšak k mimoriadne aktuálnym témam. Napríklad k ekonomike, financiám, aj aktuálnej legislatíve.
viac
05.01.2021
Refundácie nákladov počas mimoriadnej situácie
Ministerstvo vnútra avizuje, že postupne vyplatí mestám a obciam vyše 16 miliónov eur na výdavky počas mimoriadnej situácie a za celoplošné testovanie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %