Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
17.04.2023 07:45

ZMOS požaduje zachovanie pôrodníc v mestách, v ktorých ich reforma má zrušiť


Podpredseda ZMOS a predseda Komory miest Jozef Božik. Snímka zdroj: (tasr).


Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) požaduje zachovanie gynekologickopôrodníckych a neontologických oddelení v nemocniciach v Kráľovskom Chlmci, Myjave, Partizánskom, Revúcej a Snine. Po stretnutí s primátormi dotknutých miest to uviedol podpredseda ZMOS a predseda Komory miest Jozef Božik.


Deklaroval zároveň, že parameter počtu pôrodov nemôže byť pre tak závažné rozhodnutie, ako je zrušenie pôrodníc postačujúci. V mene ZMOS bude preto požadovať pre dotknuté mestá prechodné dvojročné obdobie na dosiahnutie požadovaného parametra.

"Zdravotnícka reforma má priniesť kvalitnú a dostupnú zdravotnú starostlivosť v území, ktorá bude znižovať regionálne rozdiely. Navrhované zmeny sú však úplným opakom a v protichode s reálnymi potrebami daného územia," upozornil podpredseda ZMOS-u.

Pridal sa ku kritike dotknutých miest voči parametru počtu pôrodov, poukázal zároveň na nedostatočné zohľadnenie parametra dostupnosti. "Dotknuté mestá sa nachádzajú v regiónoch s členitým terénom, v ktorom dostupnosť ešte viac zhoršujú poveternostné podmienky," pripomenul Božik.

ZMOS upozorňuje aj na zabezpečenie kvalitnej zdravotnej starostlivosti z dôvodu vysokého podielu marginalizovaných rómskych komunít (MRK) v dotknutom území. "V Revúcej, ktorá sa nachádza v najmenej rozvinutom regióne, tvoria 35 percent obyvateľov okresu marginalizované rómske komunity. Z 300 pôrodov je 80 percent rizikových, čo si vyžaduje nielen včasnú, ale kvalitnú zdravotnú starostlivosť," zdôraznil Božik.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.10.2020
ZMOS poukazuje na zásah do originálnych kompetencií
Združenie miest a obcí Slovenska v rámci medzirezortného pripomienkového konania adresovalo rezortu vnútra zásadnú pripomienku vo vzťahu k navrhovanej zmene o zrušení oznamovacej povinnosti podnikateľských subjektov k samosprávam.
viac
13.11.2020
Prezidentka: K samosprávam sa treba správať ako k partnerom
Samosprávy sú kľúčovým faktorom pri správe vecí verejných, čo sa ukázalo aj pri nedávnom celoplošnom testovaní na COVID-19. Po stretnutí so zástupcami Únie miest Slovenska (ÚMS) a Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) to vo štvrtok vyhlásila prezidentka SR Zuzana Čaputová.
viac
25.11.2021
ZMOS nesúhlasí so zdaňovaním nehnuteľností na základe znaleckého posudku
Združenie miest a obcí Slovenska v rámci medzirezortného pripomienkového konania uplatnilo zásadnú pripomienku k návrhu zákona, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti so zlepšovaním podnikateľského prostredia.
viac
09.04.2022
ZMOS nesúhlasí s presunom ďalších kompetencií
Združenie miest a obcí Slovenska uplatnilo voči rezortu ŽP SR zásadné pripomienky. Týkajú sa návrhu nového zákona o ochrane ovzdušia. Ten počíta s presunom kompetencií na samosprávy bez peňazí a s tým, že mestá a obce budú vstupovať do obydlí, prípadne budú kontrolovať malé spaľovacie zariadenia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %