Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
13.06.2023 02:25

ZMOS chce s politickými stranami podpísať memorandum o plnení ich požiadaviek


Snímka zdroj: (tasr.tv).


Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) chce v júni predstaviť relevantným politickým stranám svojich 11 požiadaviek. Následne má ambíciu podpísať s nimi memorandum o ich plnení v prípade, že sa dostanú do vlády alebo parlamentu.


Predseda ZMOS Jozef Božik o tom informoval po pondelkovom rokovaní s mimoparlamentným KDH, ktoré podľa neho má o júnové rokovanie záujem.

"Ambíciou ZMOS-u je, aby podpísali memorandá s požiadavkami, ktoré budú strany presadzovať, ak budú v parlamente alebo vo vláde. Aby sme spoločne obhajovali oprávnené požiadavky občanov," povedal šéf združenia. Rokovania s lídrami politických strán sa majú uskutočniť 26. júna.

Jedenásť požiadaviek zahŕňa podľa Božika viaceré oblasti. Konkrétne v oblasti zdravotníctva sa týkajú rušenia detských ambulantných pohotovostí či pôrodníc v niektorých regiónoch, nedostatku ambulancií všeobecných lekárov i pediatrov, ako aj vzdelávania a stabilizácie lekárov a sestier.

KDH deklaruje, že mu záleží, aby sa krajina rozvíjala rovnomerne a každý región napredoval svojim spôsobom. Rezortu zdravotníctva odkázal, aby pri reformách rozhodovalo na základe reálnych meraní v regiónoch a nie na základe matematických prepočtov.

Predstavitelia ZMOS rokovali v pondelok aj so zástupcami strany SaS, riešili problematiku školstva. ZMOS napríklad požaduje zachovanie finančných zdrojov na materské školy. Rokovali aj o témach ako odstránenie segregácie, digitalizácia a odkanalizovanie škôl, pričom dôležitou prioritou je aj vybavenie škôl telocvičňami. Strana SaS má ambíciu vyvolať stretnutie so zástupcami ZMOS, Únie miest Slovenska a ministerstva financií, aby spoločne predpripravili komplexný program na riešenie tejto situácie.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.11.2020
Je predčasné sa vyjadrovať k požiadavke ZMOS súvisiacej s pôžičkami
Požiadavka Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) na zmenu návratnej finančnej výpomoci v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu na dotáciu je pre Ministerstvo financií (MF) SR novinkou.
viac
04.12.2020
Rozhodnutie ÚMS ohrozuje prípravu Partnerskej dohody na roky 2021 až 2027
Rozhodnutie Únie miest Slovenska (ÚMS) odstúpiť od memoranda o spolupráci, ktoré podpísala v januári s Úradom podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu, Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Združením samosprávnych krajov SK8 ohrozuje prípravu Partnerskej dohody na roky 2021 až 2027.
viac
01.04.2023
ZMOS a Jednota dôchodcov na Slovensku podpísali Memorandum o spolupráci
Vytvorenie strategického partnerstva a vzájomná bezodplatná spolupráca pri poskytovaní vzájomnej podpory a výmeny informácií je hlavným cieľom Memoranda a o spolupráci, ktoré podpísal predseda ZMOS Branislav Tréger s predsedom Jednoty dôchodcov na Slovensku Michalom Kotianom.
viac
04.11.2023
Podpísali sme Memorandum o spolupráci na rozvoji konceptu Smart City
Slovak Smart City Cluster a Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) podpísali Memorandum o spolupráci na rozvoji konceptu Smart City. Za ZMOS memorandum podpísal jeho predseda Jozef Božik, za Slovak Smart City Cluster Igor Wzoš, predseda predstavenstva.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %