Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
22.04.2024 01:05

ZMOS a Úrad komisára pre deti pripravujú Akadémiu prevencie proti šikane


Na snímke zľava predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik a komisár pre deti Jozef Mikloško počas tlačovej konferencie na tému Prevencia a predchádzanie šikany u detí a mladých ľudí v Bratislave. Foto:TASR-Martin Baumann


Systém riešenia šikany podľa nich vyžaduje nadrezortný prístup, preto v utorok (23. 4.) zvolali okrúhly stôl, za ktorým chcú projekt predstaviť zástupcom viacerých rezortov.


TASR o tom informoval predseda ZMOS Jozef Božik.  Stretnutie pripravujú aj v spolupráci so združením SK8. Zúčastniť sa na ňom majú štátni tajomníci z rezortov vnútra, spravodlivosti, sociálnych vecí, zástupca Generálnej prokuratúry, splnomocnenec vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti a splnomocnenec pre rómske komunity.         

"Ideme do budovania Akadémie prevencie proti šikane, ktorú predstavíme a prediskutujeme za okrúhlym stolom. Pomáhať chceme nielen z úrovne vedenia miest a obcí, ale cez podporné tímy, ktoré tvoria psychológovia, sociálni pracovníci, sociálni pedagógovia, ktorí pracujú v súčinnosti so spoločnými školskými úradmi a školskými oddeleniami na mestských úradoch. V každom meste, ale i väčšej obci chceme vytvoriť medzi nimi komunikáciu, aby dokázali pomáhať priamo v teréne," ozrejmil Božik.         

Zámerom akadémie je vytvoriť priestor na školenie podporných tímov v školách aj časti učiteľskej verejnosti a riaditeľov škôl. Cieľom bude učiť podporné tímy vytvoriť priestor na komunikáciu medzi ľuďmi a odborne vzdelávať v poskytovaní prvej pomoci. "Vyškolené podporné tímy v horizonte niekoľkých rokov eliminujú tento problém na školách," poznamenal predseda ZMOS.         

Komisár pre deti Jozef Mikloško považuje spojenectvo so ZMOS v oblasti duševného zdravia za kľúčové, pretože mestá a obce v regiónoch sú najbližšie k deťom a ich problémom. "Okrúhly stôl bude riešiť rezortné, ale najmä nadrezortné nápady. Napríklad extrémne agresívne problémy s duševnými problémami, aby sa rezorty spojili a vytvorili špecifické zariadenie, aby o ne bolo špecificky a odborne postarané," priblížil. Témou okrúhleho stola má byť podľa jeho slov aj problematika ukrajinských detí na Slovensku.         

Akadémiu chcú začať realizovať začiatkom nového školského roka. Úrad komisára už v súčasnosti realizuje pilotné prednášky v mestách a obciach. V súčasnosti sú podporné tímy v školách financované z európskych zdrojov, a preto podľa ZMOS aj úradu komisára budú potrebné zdroje aj z Plánu obnovy a odolnosti SR a Programu Slovensko.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.02.2021
ZMOS v spolupráci so Štatistickým úradom SR upozorňuje seniorov na opatrnosť
Za účelom realizácie preventívnych opatrení, ktorých cieľom je zamedziť prípadom protiprávneho konania voči seniorom v súvislosti so zahájením sčítania obyvateľov upozorňujeme na skutočnosť, že nie je možné, ani prípustné, aby sa cudzie osoby vydávali za sčítacích komisárov.
viac
08.10.2022
Krajská nadácia spája sily s Úradom komisára pre deti
Úrad komisára pre deti a Nadácia PSK pre podporu rodiny budú spolupracovať pri poskytovaní pomoci i poradenstva. Prvým výstupom je výmena informácií i prepojenie webových sídiel, ktoré má pomôcť najmä rodinám s deťmi so zdravotným znevýhodnením či deťom z marginalizovaných rómskych komunít.
viac
03.06.2023
Úrady práce poskytli v máji dotáciu na obed 444-tisíc deťom
Od mája sa významne rozšíril okruh detí, ktoré majú nárok na dotáciu na stravu v školských a predškolských zariadeniach. Podľa predbežných údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny poskytli v máji úrady práce dotáciu na stravu na 444 034 detí.
viac
22.03.2024
Mesto sa pripravuje na rekonštrukciu budovy MsÚ, úrad presťahovali
Fiľakovský mestský úrad (MsÚ) sa v uplynulých dňoch presťahoval do náhradných priestorov. Mesto sa pripravuje na projekt komplexnej rekonštrukcie historickej budovy, v ktorej úrad samosprávy sídli, v dočasných priestoroch bude fungovať pravdepodobne dlhšie ako rok.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %