Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
10.06.2023 04:15

Zástupcovia ZMOS rokovali s ministrom zdravotníctva SR Michalom Palkovičom


Snímka zdroj: (ZMOS).


Zástupcovia ZMOS rokovali s ministrom zdravotníctva SR Michalom Palkovičom k dopadom stratifikácie nemocníc na konkrétne mestá (Kráľovský Chlmec, Myjava, Partizánske, Revúca, Snina a Svidník) a návrhu na rušenie ambulantných pohotovostných služieb pre deti v 14 mestách a spádových obciach.


Ministerstvo zdravotníctva SR podľa Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) trvá na zmenách, ktoré má priniesť reforma nemocníc. Neustúpi pri konsolidácii detských ambulantných pohotovostí ani pri rušení pôrodníc v piatich nemocniciach. ZMOS chce preto svoje požiadavky o ich zachovaní predstaviť vybraným politickým stranám.

„Pokiaľ ide o optimalizáciu siete nemocníc, spoločnú reč sme nenašli," informoval predseda združenia Jozef Božik po stredajšom rokovaní s ministrom zdravotníctva Michalom Palkovičom na pôde rezortu. Zopakoval, že ZMOS so súčasným modelom reformy nemocníc nesúhlasí, pretože môže ohroziť dostupnosť zdravotnej starostlivosti vo vybraných regiónoch.

Chce preto ešte pred voľbami osloviť tie politické strany, ktoré by mohli získať aspoň päť percent hlasov. "Aby sme ich presvedčili, že zachovanie jednotlivých oddelení je pre mestá, ktoré tu zastupujeme, veľmi dôležité. Zároveň budeme žiadať, že tam, kde sú lekári ochotní slúžiť, chceme zachovať aj ambulantné pohotovosti," ozrejmil Jozef Božik. S rokovaniami združenie plánuje začať v júni.

ZMOS však ocenilo, že sa s rezortom zdravotníctva dohodlo na lepšej komunikácii. „Rezort bude oslovovať ZMOS a my budeme nominovať ľudí do niektorých komisií, tam kde môžeme nominovať. Aby sme aktívne participovali minimálne na získavaní informácií, ktoré potom pôjdu do územia, a zároveň získali väčší priestor obhajovať našich členov v rámci ZMOS," priblížil.

Sieť detských ambulantných pohotovostí sa má v troch fázach zredukovať. Návrh Ministerstvo zdravotníctva SR odôvodňuje okrem iného nedostatkom a preťaženosťou primárnych pediatrov. V súvislosti s optimalizáciou siete nemocníc sa má rušiť aj päť pôrodníc.

Po skončení rokovania, ktoré sa na Ministerstve zdravotníctva SR v Bratislave konalo v stredu 7. júna 2023, informoval o jeho priebehu predseda ZMOS a primátor mesta Partizánske Jozef Božik a predstavitelia dotknutých samospráv. Tlačovú konferenciu si pozrite TU.

Autor: (ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.07.2020
Rada ZMOS rokovala s ministrom Eduardom Hegerom
V poradí 9. rokovanie Rady ZMOS rozhodlo o októbrovom rokovaní 31. snemu ZMOS. Venovalo sa aj aktuálnej situácii a členovia Rady ZMOS tiež diskutovali s ministrom financií SR Eduardom Hegerom.
viac
02.09.2020
Výzva na znižovanie dopadov pandémie a podpora zdravotnej starostlivosti
Ministerstvo zdravotníctva SR ako sprostredkovateľský orgán pre Integrovaný regionálny operačný program vyhlasuje Výzvu na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok.
viac
02.12.2021
ZMOS rokoval s rezortom hospodárstva o novele zákona o miestnych daniach
Rozporové konanie k novele zákona o miestnych daniach a o miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady medzi Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Ministerstvom hospodárstva SR sa uskutočnilo online formou v utorok 30. novembra 2021.
viac
14.01.2022
ZMOS na rokovaní k Centrám zdieľaných služieb
Realizácia Centier zdieľaných služieb bola hlavnou témou stretnutia predsedu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislava Trégera s predstaviteľmi ministerstva vnútra SR na čele so štátnym tajomníkom rezortu Jánom Lazarom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %