Pondelok 06.05.2024
Dnes má meniny 
Hermína
°C
10.09.2022 03:45

Začína sa nové experimentálne vzdelávanie opatrovateľov a opatrovateliek


Ilustračná snímka


Žilinský samosprávny kraj ako jediný samosprávny kraj na Slovensku otvára prvý ročník nového učebného odboru – odborný opatrovateľ. Vyučovanie bude prebiehať na Strednej zdravotníckej škole v Liptovskom Mikuláši.


Odbor sociálnych vecí, v spolupráci s odborom školstva a športu a odborom zdravotníctva ŽSK v rámci projektu Inteligentný a lepší Žilinský samosprávny kraj z Operačného programu Efektívna verejná správa úspešne dosiahli schválenie experimentálneho overovania vzdelávacieho programu „odborný opatrovateľ“ a zaradenie nového učebného odboru „odborný opatrovateľ“ do siete a do zoznamu študijných odborov pre Strednú zdravotnícku školu v Liptovskom Mikuláši.

Uchádzači sa mohli na štúdium prihlásiť do konca mája. Prihlášku poslalo 36 záujemcov. Prijatých bolo 20 uchádzačov. Vyučovanie jednoročného odboru v externej forme štúdia začína v septembri. „Tento odbor sa nám s pomocou Ministerstva zdravotníctva SR podarilo zaradiť do štátneho vzdelávacieho systému a štúdium je preto bezplatné. Výučba bude prebiehať večernou formou, v rozsahu min. 384 hodín, z toho 224 hodín teoretického vzdelávania a 160 hodín odbornej praxe. Štúdium bude ukončené záverečnou skúškou, absolventi štúdia získajú výučný list. Po roku experimentálne overovanie odboru vyhodnotíme. Našou snahou je aby sa odbor mohol vyučovať aj v dennej forme štúdia. Budúci úspešní absolventi budú napomáhať v profesionalizácii a zefektívňovaní sociálnych služieb, ktorých poskytovateľmi sú organizácie a zariadenia v zriaďovateľskej pôsobnosti ŽSK,“ informuje Iveta Ďurišová,riaditeľka odboru sociálnych vecí ŽSK.

Garantom študijného odboru jeMária Kovaľová z Akadémie vzdelávania a výskumu v sociálnych službách v Holíči: „Nárast počtu seniorov, dlhovekosť, ale aj nárast závažnejších ochorení u seniorov si vyžaduje profesionalizáciu a kvalitu výkonu odborného personálu v pobytových, ambulantných sociálnych službách, ako aj v samotnom domácom prostredí. Systém výučby sa bude opierať o opatrovateľský model Moniky Krohwinkel a tzv. generalistické opatrovanie, ktoré je momentálne presadzované v škandinávskych krajinách a Nemecku. Zároveň prinesie zvýšenie prepojenia teórie s tzv. klinickou praxou v budúcich akreditovaných zariadeniach sociálnych služieb, ktoré vytvoria kvalitný štandard pracovného prostredia. Tento projekt by mal odštartovať profesionálnu spoluprácu zdravotníckych pracovníkov a odborných opatrovateľov v interdisciplinárnych tímoch. Preto sa projekt etabloval na zdravotníckej škole v Liptovskom Mikuláši.“

Erika Jurinová, predsedníčka ŽSK: „Dlhodobo pociťujeme na Slovensku odliv odborných opatrovateľov do zahraničia, aj preto vnímam ako dôležité hovoriť o ich potrebe pre spoločnosť. Chceme do opatrovateľského prostredia prilákať mladých ľudía zvýšiť status opatrovateľov. Našou snahou je zabezpečiť kvalitné a dostupné sociálne služby. Úspešným zavŕšením štúdia chceme opatrovateľkám poskytnúť väčšie kompetencie a vyššie finančné ohodnotenie, ktoré je zároveň zásadným krokom. Záujem o štúdium predčil naše očakávania a verím, že v Žilinskom samosprávnom kraji ideme správnym smerom.“

Autor: (ts-ŽSK-Eva Lacová)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.08.2016
Mesto plánuje zmodernizovať dielne na základných školách
Mesto Levice plánuje vybaviť novým náradím a technickým príslušenstvom dielne na základných školách. Zámerom je zvýšiť záujem školákov o technické vzdelávanie, čo si vyžaduje aj pracovný trh.
viac
11.05.2017
Na vybraných orgánoch štátnej správy pribudnú analytické útvary
Na vybraných ústredných orgánoch štátnej správy chýbajú analytické útvary, s podporou Európskej únie ich však zriadia. Umožní to národný projekt „Budovanie a rozvoj kapacít analytických útvarov na vybraných ústredných orgánoch štátnej správy“.
viac
01.07.2020
Žiaci budú môcť v auguste navštevovať letné školy
Žiakom základných a stredných škôl sa začali v stredu letné prázdniny. Počas júla a augusta si budú môcť oddýchnuť od školských povinností. V auguste môžu navštevovať letné školy, na ktoré Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR vyčlenilo v tomto roku 500 000 eur.
viac
15.01.2021
Na budovanie ďalších úsekov cyklotrás chce župa využiť eurofondy
Výstavbu dvoch nových samostatných úsekov cyklotrás má župa v pláne financovať vďaka nenávratným finančným príspevkom (NFP), o ktoré sa bude uchádzať v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.07 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.77 %