Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
29.08.2016 02:13

Mesto plánuje zmodernizovať dielne na základných školách


Ilustračná snímka: (int.).


Mesto Levice plánuje vybaviť novým náradím a technickým príslušenstvom dielne na základných školách. Zámerom je zvýšiť záujem školákov o technické vzdelávanie, čo si vyžaduje aj pracovný trh.


„Podľa štatistiky Úradu Nitrianskeho samosprávneho kraja len 20 percent žiakov stredných škôl v našom okrese študuje na školách s technickým zameraním,“ skonštatoval mestský poslanec Roman Karaffa.      

Poslanecký prieskum na základných školách potvrdil, že existujúce dielne v levických základných školách sú s výnimkou jednej školy, ktorá bola zapojená do národného projektu, nedostatočne vybavené náradím, ktoré je už zastarané. V rámci modernizácie by mali byť vybavené novými dielenskými stolmi, zverákmi, vŕtačkami, hoblíkmi, pílami, spojovacím materiálom a rôznym ručným náradím. Podľa odhadu by mali náklady na základné vybavenie jednej školskej dielne dosiahnuť 7000 eur.        

Podľa slov Karaffu boli pred niekoľkými rokmi dielne na základných školách v rámci technickej výchovy bežné. Vytvorením nových vzdelávacích programov sa však postupne začala polytechnická výchova zanedbávať, mnohé základné školy školské dielne zrušili.      

„U detí absentujú pracovné zručnosti a práca v priemyselných odvetviach pre nich nie je lákavá. Národné projekty zamerané na prípravu žiakov na odborné vzdelávanie vybavením odborných učební a dielní by mali napomôcť k tomu, aby sa zvýšil záujem detí o technické vzdelávanie,“ skonštatoval Karaffa.      

Podľa primátora Levíc Jozefa Mišáka sa očakáva výzva z rezortného ministerstva, ktorá sa nebude týkať len technického vybavenia učební, ale aj vybavenia učební zameraných na cudzie jazyky. Mesto už oslovilo riaditeľov škôl, ktoré neboli doteraz úspešné v eurofondoch na dotáciu na vybavenie takýchto učební.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.05.2017
Deti naučia triediť rodičov i starých rodičov - začať treba od nich
„V prvom štvrťroku sme školili pedagógov vo vyše 170 samosprávach,“ hovorí Silvia Nosálová, riaditeľka pre komunikáciu a marketing zo spoločnosti ENVI - PAK.
viac
01.02.2019
Trieda budúcnosti v Michalovciach
V roku 2018 sa Základnej škole P. Horova Michalovce podarilo vybudovať prvú slovenskú Triedu budúcnosti.
viac
01.07.2020
Žiaci budú môcť v auguste navštevovať letné školy
Žiakom základných a stredných škôl sa začali v stredu letné prázdniny. Počas júla a augusta si budú môcť oddýchnuť od školských povinností. V auguste môžu navštevovať letné školy, na ktoré Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR vyčlenilo v tomto roku 500 000 eur.
viac
21.06.2021
Stredná odborná škola vo Fiľakove sa môže pochváliť špičkovými dielňami
Spolu viac ako 1,1 milióna eur z dvoch projektov sa podarilo získať Strednej odbornej škole - Szakkӧzépiskola Fiľakovo. Z nich kompletne vynovila dielne praktického vyučovania, ktoré dnes slávnostne otvorili. Žiaci sa tak môžu vzdelávať na špičkových strojoch a získať lepšie uplatnenie v praxi.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %