Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
12.08.2023 02:00

WIFI pre teba


WIFI pre teba - plagát


Obec Beluša nechala vybudovať bezdrôtové internetové pripojenie pre šesť nových lokalít, v ktorých to v obci komunitne žije. Vybrané miesta museli spĺňať technické predpoklady a finančnú dostupnosť.


Obec ukončila tento rok prvý z eurofondových projektov, na ktorý získala podporu 8.550 eur z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Počas projektu Wifi pre teba sa rozšírilo internetové pripojenie do okolia obecného úradu, kultúrneho domu Beluša, zdravotného strediska a futbalového areálu. Nové pripojenie chytíte aj pri Kultúrnom dome v Hloži a v športovom areáli v Hloži. „Internetové pripojenie sa v uplynulých rokoch stalo základným pilierom modernej a aktívnej spoločnosti. Umožňuje nám spojiť sa s blízkymi, pracovať a virtuálne cestovať, učiť sa viac o svete aj o nás samotných,“ vymenúva prínosy dostupného internetového pripojenia prednosta obce Beluša Patrik Štrbák. Verejne dostupné a bezplatné pripojenie bude slúžiť najmä občanom, ktorí sa aktívne podieľajú alebo zúčastňujú verejného diania v obci. Zvolené lokality spája zvýšený pohyb ľudí a organizácia verejného života obce. Okrem domácich ovplyvní dostupné pripojenie aj komfort všetkých hostí. Bezplatné pripojenie má potenciál ochrániť najmä zahraničných turistov od platieb za prečerpané dáta. Pokračuje prednosta Patrik Štrbák: „Po úspešnom pripojení sa užívateľom automaticky zobrazí webová stránka obce, kde by sme v budúcnosti chceli vytvoriť turistického sprievodcu. V dlhšom časovom horizonte plánujeme rozvinúť ďalšie aktivity v oblasti kultúry a turizmu, ktoré by zatraktívnili obec pre obyvateľov aj turistov.“

Nové bezdrôtové pripojenie zabezpečuje šesť vysokovýkonných vysielačov s výkonom antény 450 MBitov. Vysielač dokáže jednorazovo simultánne pripojiť stovky až tisíce užívateľov. Pripojenie dosahuje rovnomerné hodnoty v priestore vďaka funkciám MESH a roaming. Užívateľa pri pohybe obcou pripája plynule vždy na najlepší možný signál, ktorý je proporčne rozdelený medzi všetkých aktívnych používateľov. Pripojenie zamedzuje vyhľadávaniu nevhodného obsahu a použitiu proxy serverov na páchanie internetovej trestnej činnosti. Dané riešenie dosahuje rýchlosť pripojenia až 45/45 Mbit/s, čím prekonalo minimálnu rýchlosť určenú eurofondovou výzvou (30 Mbit/s).

Autor: (ts- OcÚ Beluša)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.01.2017
Chýbajúci vodovod v Suchodolskej doline by mal zabezpečiť projekt vodárov
Dlhodobý nedostatok a prívod vody do obcí v rámci takzvanej Suchodolskej doliny v okrese Bánovce nad Bebravou by mohol vyriešiť projekt, ktorý pripravuje Západoslovenská vodárenská spoločnosť (ZSVS).
viac
03.07.2017
Poznáte všetky možnosti internetového pripojenia vo vašej obci?
Pravdepodobne aj vám sa už stalo, keď volal obyvateľ vašej obce a chcel vedieť, aké sú v obci možnosti pevného pripojenia k internetu okrem toho operátora, ktorého služby aktuálne používa a nie je s nimi spokojný. Čo s tým?
viac
13.01.2021
V Šali pribudli nové zóny s bezplatným internetom
V Šali pribudli nové wifi zóny, v ktorých môže verejnosť bezplatne využívať vysokorýchlostný internet. Mesto na ich vybudovanie získalo financie z operačného programu Integrovaná infraštruktúra.
viac
10.04.2021
V Šali pribudli nové wifi zóny s bezplatným internetom
Na verejných priestranstvách v Šali pribudli nové zóny s bezplatným pripojením na internet. Vysokorýchlostný internet môže verejnosť využívať aj na najfrekventovanejších zastávkach počas čakania na autobus.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %