Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
22.06.2018 05:00

Vyše 800-tisíc z eurofondov na hlavnú mestskú cyklotrasu


Snímka: S. Osuský


Cyklisti a priaznivci dvojkolesových tátošov sa môžu tešiť, do mesta príde eurofondová finančná injekcia na cyklotrasu Družstevná - Radlinského. Úspešná žiadosť znamená dotáciu 862 434 €, pričom mesto sa na projekte bude podieľať spolufinancovaním vo výške 45 tisíc €.


Trasa Družstevná – Radlinského bude prvou a hlavnou cestou budúcej siete cyklotrás, ktorá prepojí Kostolište (obec sa na Malacky pripája už existujúcou cyklotrasou), hlavné verejné služby (ZŠ Záhorácka, Mestské centrum kultúry, Turistickú informačnú kanceláriu, Okresný úrad, Daňový úrad, Základnú umeleckú školu, Mestský úrad), centrum obchodnej vybavenosti na Záhoráckej a Radlinského, prestupový terminál integrovanej dopravy na Nádražnej a priemyselný park.

Cyklotrasa v dĺžke 2 107 metrov je navrhnutá tak, aby bola čo najpriamejšia, aby sa minimálne križovala s cestami a keďže pôjde o samostatnú komunikáciu, bezpečne oddelí cyklistov od áut. Jej súčasťou bude úschovňa bicyklov pri ZŠ Záhorácka (s možnosťou uzamknutia bicykla) a stojany na verejných priestranstvách (pri obchodoch, službách a úradoch). „Mesto chce vytvoriť také podmienky, aby bol bicykel použiteľný bez obmedzení ako plnohodnotný dopravný prostriedok pri ceste do zamestnania a škôl, za nákupmi, službami či voľnočasovými aktivitami,“ povedal zástupca primátora Milan Ondrovič. Momentálne sa už projektujú ďalšie časti cyklotrasy, ktoré povedú do priemyselného parku a cez Cestu mládeže, Veľkomoravskú a Námestie SNP na Ulicu Ľuda Zúbka.

Mesto má vypracovaný generel cyklistickej dopravy, ktorý v júni 2016 schválilo mestské zastupiteľstvo. Tento dokument definuje základnú cyklistickú sieť v Malackách ako súbor piatich hlavných trás v celkovej dĺžke takmer 15 kilometrov: diagonála Kostolište – Pernek, radiála Juh – centrum, radiála Táborisko – centrum, radiála Továrenská – Radlinského a hlavný mestský okruh.

Autor: Ľ. Pilzová


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.03.2019
Mestskí policajti šetria životné prostredie
Súčasťou vozového parku Mestskej polície Malacky je nový elektromobil. K vozidlám so spaľovacím motorom pribudlo auto na elektrický pohon s nulovými emisiami.
viac
30.12.2020
V BSK zvýšia počet miest v škôlkach, pribudne i cyklistická infraštruktúra
V Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) sa zvýši kapacita predškolských zariadení, v Bernolákove pribudne 94 a v Stupave 92 nových miest pre deti v škôlke.
viac
26.04.2022
Malacky podpísali zmluvu na výstavbu cyklotrasy Družstevná - Radlinského
Náklady na výstavbu dvojkilometrového úseku cyklotrasy Družstevná - Radlinského vrátane cyklistickej infraštruktúry budú 1 427 506 eur bez DPH. Projekt má byť dokončený do konca leta.
viac
29.11.2022
Mesto podpísalo zmluvu na výstavbu cyklotrasy Družstevná - Radlinského
Výstavba cyklotrasy Družstevná - Radlinského v Malackách sa môže začať, mesto v piatok (25. 11.) podpísalo zmluvu so zhotoviteľom. Celková cena diela je 1 901 858,40 eura s DPH. Vyplýva to zo zmluvy zverejnenej v centrálnom registri zmlúv.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %