Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
14.12.2021 09:30

Výsadbou stromov a drevín vznikne v obci nový biokoridor


Ilustračná snímka.


V Čiernych Kľačanoch v okrese Zlaté Moravce vznikne nový biokoridor. Vytvorí ho výsadba 300 stromov starých československých ovocných odrôd, rýchlorastúcich a divorastúcich drevín z existujúcich biopásov.


Biokoridor bude pomáhať v raste ovocných stromov a poskytovať dostatok potravy pre hmyz, opeľovače, divožijúce i hospodárske zvieratá, informovali zástupcovia organizácie Rodová Ekofarmička Irija, ktorá získala na realizáciu projektu financie z Envirograntu Nadácie VÚB.

Grantový program je zameraný na podporu dlhodobých iniciatív v oblasti ochrany prírody a zelenej ekonomiky. Svojimi projektami sa do grantovej výzvy zapojilo celkovo 98 subjektov, ktoré predložili spolu 70 projektov zameraných na ochranu prírody a 28 návrhov prispievajúcich k rozvoju zelenej ekonomiky v krajoch Slovenska.

Nezávislá odborná komisia vybrala osem organizácií z rôznych regiónov Slovenska. Jednotlivé projekty získali podporu do výšky 7000 eur a ich realizácia bude prebiehať počas budúceho roka.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.05.2020
Vyrúbanú alej pri ceste do obce má nahradiť nová aj s chodníkom
Niekoľko desaťročí starú topoľovú alej pri ceste vedúcej do obce Čerenčany v okrese Rimavská Sobota, ktorú správca komunikácie pre zlý stav stromov vyrúbal, by mala nahradiť nová aj s chodníkom. Informovala o tom starostka Zuzana Študencová.
viac
02.12.2021
V Jelšave vysadili ovocné stromy, majú prispieť k lepšej kvalite ovzdušia
Vo vnútrobloku medzi ulicami Jesenského a 9. mája v Jelšave v okrese Revúca pribudlo v stredu 16 nových ovocných stromov.
viac
09.12.2021
Granty z programu Zelené oázy umožnia výsadbu už na jar
Každá zeleň sa počíta, ale stromy sú vraj jej kráľovskou korunou. Neslúžia len na ozdobu. Klimatická kríza ukazuje ich silu a našu vzájomnú previazanosť. Program Zelené oázy preto aj v ďalšom ročníku rozdá granty prednostne na výsadbu stromov.
viac
08.03.2023
Popri cyklotrase smerujúcej do Lučenca vysadia 250 ovocných stromov
Cyklotrasu, ktorá spája obec Halič s mestom Lučenec, bude lemovať 250 nových ovocných stromov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %