Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
01.07.2023 02:05

Vlastníctvo elektromobilu bude lacnejšie a úspora sa bude ďalej zvyšovať


Ilustračná snímka (tasr)


Vlastníctvo elektromobilu bude lacnejšie a úspora sa bude ďalej zvyšovať. Kým elektromobil kúpený v roku 2023 bude počas svojej životnosti slovenské domácnosti stáť o 1500 eur viac, v roku 2025 kúpou ušetria 7500 eur. Vyplýva to analýzy "Čisto a zbesilo" Inštitútu environmentálnej politiky (IEP).


"Za túto zmenu môže pokles cien batérií, zlepšenie výrobných procesov a prísnejšie emisné normy oxidu uhličitého zo strany Európskej únie. Vlastníci budú šetriť najmä na údržbe a servise a na palivách, a to aj v prípade nižších cien ropy a vyšších cien elektrickej energie," uviedli analytici.         

Dekarbonizácia v sektore ťažkých úžitkových vozidiel je náročnejšia, ale celkové náklady vlastníctva vybraných ťažkých úžitkových vozidiel na batériový pohon sú v porovnaní s naftou nižšie. "Výnimkou sú mestské autobusy, pre ktoré sú celkové náklady vlastníctva nižšie až v roku 2024," skonštatoval IEP. Doplnil, že ťažké úžitkové vozidlá na vodíkový pohon dosiahnu nižšie celkové náklady vlastníctva v porovnaní s vozidlami s naftovým pohonom do roku 2040.         

Doprava je podľa analytikov jediný sektor, v ktorom emisie skleníkových plynov stále stúpajú. Dôvodom je rozvoj automobilizmu. Emisie z dopravy tvoria štvrtinu všetkých emisií skleníkových plynov v rámci celej EÚ, ktorá predložila sériu legislatívnych návrhov na zníženie emisií v sektore.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.11.2016
Mesto pripravuje najväčšiu komplexnú modernizáciu verejného osvetlenia
Košice pripravujú výrazné zlepšenie sústavy mestského verejného osvetlenia. Navyše tak, že pri obrovskej investícii, nebude v nasledujúcich 15 rokoch mestský rozpočet zaťažený nad rámec doterajších nákladov na osvetlenie. 
viac
14.09.2019
BSK: Európsky týždeň mobility prináša lacnejšie cestovanie
Aj tento rok prináša Bratislavská integrovaná doprava, ktorá je koordinátorom Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK), zaujímavú ponuku pre cestujúcich verejnou dopravou.
viac
08.10.2020
ZMOS požaduje prevod pozemkov pre samosprávy
Združenie miest a obcí Slovenska požaduje pri novele zákona o pozemkových úpravách, usporiadaní pozemkového vlastníctva, pozemkových úradoch, pozemkovom fonde a o pozemkových spoločenstvách, aby bolo samosprávam umožnené získať pozemky štátu pre konkrétnu investičnú výstavbu.
viac
19.01.2022
Mesto Detva je už vlastníkom nedokončenej budovy okresného úradu
Potvrdil to hovorca mesta Milan Suja. Presný účel jej využitia však samospráva stále nemá vyriešený. Ako dodal, je to predmetom širšej diskusie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %