Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
20.01.2023 09:30

Verejnosť môže pripomienkovať návrh zonácie NP Poloniny


NP Poloniny.


Verejnosť môže pripomienkovať návrhy dokumentov, ktoré pripravovala Správa Národného parku (NP) Poloniny so sídlom v Stakčíne v okrese Snina.


Obstaral ich rezort životného prostredia a týkajú sa zonácie NP Poloniny a programu starostlivosti. Správa NP Poloniny o tom informuje na svojej webstránke.

Ako uvádza Správa NP Poloniny, nejde o konečnú verziu dokumentov, je možné ich podľa potreby upravovať. Verejnosť sa na ňu môže obrátiť osobne, telefonicky alebo e-mailom na poloniny@nppoloniny.sk.

Pretože je dotknutý väčší počet vlastníkov pozemkov a ich pobyt nie je známy, je oznámenie doručené verejnou vyhláškou Okresného úradu Prešov. Je zverejnená na webstránke Správy NP Poloniny.

"Zároveň bol oznam o zámere doručený listom správcom dotknutých pozemkov a dotknutým obciam, ktoré ho majú možnosť pripomienkovať. Pripomienkovať obidva dokumenty môžu vlastníci, záujmové skupiny a verejnosť. Tí, ktorým nebol doručený list, ich môžu podať písomne do 29. januára 2023 na adresu Okresného úradu v Prešove," uvádza Správa NP Poloniny.

Návrhy dokumentov vrátane pripomienok budú prerokované do 30 dní na stretnutí za účasti všetkých, ktorí ich zaslali. Rezort životného prostredia po vyhodnotení a zapracovaní akceptovaných pripomienok následne predloží návrh zonácie do legislatívneho procesu.

Zonácia NP Poloniny je súčasťou dokončenia procesu tzv. reformy národných parkov. Od 1. apríla 2022 sa správa štátnych pozemkov vo štvrtom a piatom stupni ochrany s výmerou 8331 hektárov NP Poloniny presunula na Správu Národného parku Poloniny. Prechod správy ostatných pozemkov v území národného parku vo vlastníctve štátu v treťom, štvrtok a piatom stupni ochrany je podmienený zonáciou. Bude to znamenať dokončenie začatého a neukončeného procesu reformy.

"Zonácia umožní jednotne spravovať štátne pozemky v NP na to logicky primeranou organizáciou, správou NP. Týmto krokom bude umožnené výrazné systémové zlepšenie starostlivosti o prírodu. Zároveň cieľom reformy je rozvoj národných parkov a vyššia úroveň kvality života obyvateľov v dotknutých regiónoch," vysvetľuje Správa NP Poloniny.

Zonácia rieši zároveň ochranu lesov, ktoré patria do svetového dedičstva UNESCO, a teda ochranu územia medzinárodného významu podľa zákona o ochrane prírody a krajiny.

Návrh zonácie ráta so zvýšením celkovej výmery NP z 29 805,05 hektára na 30 548,94 hektára. Výmera ochranného pásma NP bude znížená z 10 973,28 hektára na 10 755,45 hektára. V najvyššom piatom stupni ochrany bude 46,14 percenta NP, vo štvrtom 10,07 percenta a v treťom 43,79 percenta. Ochranné pásmo s druhým stupňom, v ktorom ležia obce, bude mať rozlohu 10.755.45 hektára.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.03.2018
Národný park Poloniny obhájil Európsky diplom
Národný park (NP) Poloniny rozprestierajúci sa na krajnom východe Slovenska obhájil prestížne medzinárodné ocenenie – Európsky diplom (ED) Rady Európy pre chránené územie. TASR to potvrdil hovorca Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR Tomáš Ferenčák.
viac
21.07.2020
V Sninskom okrese zaevidovali 90 mláďat bociana bieleho
Z pohľadu výsledkov hniezdenia bocianov v okrese Snina patrí tento rok k tým úspešnejším, informuje o tom Správa Národného parku (NP) Poloniny na svojej webovej stránke. Ako uvádza, zaznamenali 90 vyvedených mláďat, čo je najviac v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi.
viac
22.12.2020
Správa TANAP-u rešpektuje posun zonácie na budúci rok
Správa Tatranského národného parku (TANAP) rešpektuje rozhodnutie vlády o posunutí zonácie na budúci rok. Mesto Vysoké Tatry to považuje za "ďalší odklad pravidiel".
viac
11.09.2023
Správa NP Slovenský kras predstavila návrh zonácie,niektorí starostovia sú proti
Správa národného parku (NP) Slovenský kras v pondelok v Zádieli predstavila verejnosti návrh jeho zonácie. V najprísnejšie chránenom režime má byť 8500 hektárov (ha). Ako informoval riaditeľ Správy NP Slovenský kras Milan Olekšák, zvyšok územia má byť zaradený dominantne do tretieho stupňa ochrany.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %