Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
24.03.2023 01:30

V Stupave pokrstili novú krajskú ekopublikáciu - Enviroprogramy


Publikácia Enviroprogramy.


Bratislavský samosprávny kraj (BSK) vydal publikáciu, ktorá má prispieť k podpore environmentálneho vzdelávania.


Krst publikácie Enviroprogramy pre základné a stredné školy sa konal v Ekocentre, čerstvo zrekonštruovanej kultúrnej pamiatke tzv. Krupičkovho domu v stupavskom lesoparku.

"Príručka Enviroprogramy bude slúžiť žiakom a študentom rôznych etablovaných organizácií a môže prispievať k zlepšeniu povedomia o ochrane prírody," informoval kraj, ktorý je autorom aj vydavateľom tejto brožúry. BSK zároveň plánuje túto brožúru rozširovať a v určitých intervaloch aktualizovať a pripravovať jej reedíciu. "V čase, keď všade okolo nás počúvame o znečisťovaní vody, pôdy, ovzdušia, klimatickej zmene, uhlíkovej neutralite, pasívnych domoch a recyklovaní odpadov, by nám mala publikácia Enviroprogramy pomôcť zorientovať sa v tejto problematike," uviedol v tejto súvislosti predseda BSK Juraj Droba s tým, že tlačenú verziu je možné si objednať zadarmo.

Dôležité envirovzdelávanie

Táto útla, ale informačne hodnotná brožúra obsahuje základné informácie o enviro programoch etablovaných organizácií, medzi nimi aj OZV ENVI - PAK, ktorá o triedení dlhodobo vzdeláva nielen deti, ale aj širokú verejnosť či firmy. Okrem iného publikácia obsahuje aj kontakty a linky, ktoré si môžu záujemcovia stiahnuť a následne realizovať. “Každá aktivita či informácia, ktorá nás posunie ďalej v environmentálnej gramotnosti, sa počíta. My v OZV ENVI - PAK dlhodobo podporujeme vzdelávanie v tejto oblasti, pravidelne pripravujeme rôzne materiály, ktoré pomáhajú ľuďom naučiť sa správne triediť,” uviedla Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie OZV ENVI - PAK, spoločnosti, ktorá zabezpečuje triedený zber vo väčšine miest a obcí Slovenska.

Inšpiráciu našli vo Viedni

Ako uvádza BSK na svojej webovej stránke, vznik brožúry bol inšpirovaný návštevou lesnej školy – Waldschule vo Viedni, kde prevádzkovatelia z oddelenia životného prostredia mesta Viedeň odprezentovali zamestnancom BSK podobný materiál, ktorý vydávajú každoročne pre základné školy už 20 rokov. Zaujímavým zistením bolo aj to, že v meste Viedeň žije mnoho detí, ktoré pred návštevou lesnej školy nikdy v lese neboli a nezažili bližší kontakt s prírodou. Brožúrka Enviroprogramy bude distribuovaná v marci a apríli na všetky základné a stredné školy v Bratislavskom kraji.

 

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.05.2017
Školáci, súťažte! Digitálny pracovný zošit vás s triedením odpadu aj zabaví
Pre školopovinné deti je tu nová online pomôcka - digitálny pracovný zošit, ktorý ich naučí triediť.
viac
28.06.2017
Rok odpadového zákona priniesol prvé výsledky v podobe lepšieho triedenia
„Komunálny odpad sa dnes na Slovensku triedi, zbiera, zváža, dotrieďuje, recykluje a zhodnocuje,“ konštatuje Hana Nováková, generálna riaditeľka spoločnosti ENVI - PAK.
viac
01.10.2017
Školské nádoby na triedený zber si žiaci môžu zhotoviť aj sami
„Ak si deti vlastnými rukami vyrobia a pomaľujú nádoby na triedený zber, obyčajne k nim majú lepší vzťah ako k štandardným plastovým košom,“ hovorí o svojich skúsenostiach so školákmi známy environmentalista Ing. Miloš Veverka. „Okrem iného ich napríklad nepoškodzujú.“
viac
07.12.2017
Slováci triedia lepšie. Aj vďaka novému zákonu o odpadoch
Rozhovor s generálnou riaditeľkou organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV) ENVI - PAK, a.s. Hanou Novákovou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %