Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
14.02.2024 10:05

V stredu sa začína pôstne obdobie,forma pokánia pred slávením Veľkej noci


Ilustračná snímka, zdroj: sortiraparis.com


Prípravným obdobím pred Veľkou nocou je 40-dňový pôst. Je formou pokánia nielen v kresťanstve, ale aj v iných náboženstvách. V rímskokatolíckej cirkvi sa pôstna príprava na Veľkú noc začína takzvanou Popolcovou stredou, tento rok pripadá na 14. februára.


Informuje o tom Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska na svojom webe.         

Hlavným zmyslom Popolcovej stredy je pripomenúť ľuďom dôležitosť pokánia, prehĺbenia viery v Boha a lásky k blížnym. Súčasťou liturgie v katolíckych kostoloch je v tento deň posvätenie popola. Následne kňazi a diakoni robia znak kríža popolom na čelá veriacich so slovami: "Pamätaj, že prach si a na prach sa obrátiš" alebo "Kajajte sa a verte v evanjelium". Popol má pripomenúť človeku jeho pôvod zo zeme i skutočnosť, že sa do zeme vráti. Popol je aj symbolom očistenia a budúceho zmŕtvychvstania.         

Obrad sypania si popola na hlavu v prvý deň pôstu sa praktizoval v cirkvi už od 8. storočia. Pôvodne to bol obrad vyhradený len pre veľkých a verejných hriešnikov, ktorí v ten deň začínali svoju cestu pokánia. Vstupovali do chrámu bosí, zaodetí vrecovinou a sypali si na hlavu popol. Neskôr podobným spôsobom začínali svoje pokánie nielen verejní kajúcnici, ale aj ostatní veriaci a sypanie si popola na hlavu sa stalo všeobecným symbolom rozhodnutia nastúpiť na cestu pokánia.        

 V roku 1091 koncil v Benevente zaviedol tento obrad pre celú cirkev, pričom sypanie si popola na hlavu sa nahradilo značením kríža popolom na čelo.         

Pôstne obdobie v rímskokatolíckej cirkvi trvá od Popolcovej stredy do Veľkonočnej nedele Pánovho zmŕtvychvstania, ktorá v tomto roku pripadla na 31. marca. Veľký pôst sa začína v stredu aj pre evanjelickú cirkev. V gréckokatolíckej cirkvi sa začal Veľký pôst (Svätá Štyridsiatnica) v pondelok (12. 2.).

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.03.2018
Dom ľudového bývania ponúkne inšpiráciu na veľkonočnú výzdobu
Inšpiráciu na veľkonočnú výzdobu ponúkne návštevníkom Domu ľudového bývania v Šali podujatie Veľká noc v domčeku. Výstavu kraslíc doplnia ukážky zdobenia kraslíc rôznymi technikami či ukážky pletenia korbáčov. Podujatie sa uskutoční 27. a 28. marca.
viac
05.01.2019
V pondelok po nedeli Troch kráľov sa začínajú fašiangy, potrvajú do 5. marca
Po nedeli Troch kráľoch sa 7. januára začínajú fašiangy a končia sa pohyblivým utorkom pred Popolcovou alebo tzv. škaredou stredou, ktorá v roku 2019 pripadla na 6. marca. Fašiangy sú obdobím jedla a zábavy.
viac
03.04.2019
Bardejovské námestie zdobí megavajce, z ktorého sa vyliahne postavička
Na Radničnom námestí v Bardejove odhalili v utorok megavajce. Podujatie už po piaty raz pripravilo bardejovské Kultúrno-turistické centrum. Ako pre TASR uviedol jeho riaditeľ Marcel Tribus, pred piatimi rokmi bolo zapísané aj do Slovenskej knihy rekordov.
viac
07.04.2020
Zoznam vládnych opatrení prijatých na obdobie Veľkej noci
Voľný pohyb osôb bude obmedzený od 8. do 13. apríla 2020, teda počas veľkonočných sviatkov. V rámci návrhu na rozšírenie opatrení núdzového stavu podľa zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu o tom vláda rozhodla na pondelkovom rokovaní.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %