Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
16.05.2022 09:30

V Ružinove by mal v budúcnosti pôsobiť mládežnícky parlament


Ilustračná snímka.


V bratislavskom Ružinove má v budúcnosti pôsobiť mládežnícky parlament. Fungovať má ako poradný a iniciatívny orgán miestneho zastupiteľstva i starostu.


Jeho zriadenie odobrili minulý týždeň miestni poslanci, ktorí zároveň schválili aj štatút Ružinovského mládežníckeho parlamentu (RMP). Fungovať by mal podľa odhadov od septembra.

"Je to dôležitý krok mestskej časti práve k podpore práce s mládežou. Zapojíme mládež do činnosti v prospech svojho okolia a zároveň ich budeme smerovať k zodpovednosti a občianskej angažovanosti," uviedla miestna poslankyňa a jedna z predkladateliek materiálu Marcela Kulifajová. Cieľom je tiež v spolupráci s mladými ľuďmi spoznať názory na rôzne témy z komunitného života.

Členom RMP sa môže stať mladý človek vo veku od 18 do 30 rokov, ktorý má trvalý pobyt v mestskej časti. Parlament môže mať maximálne 15 členov. Podľa potreby si môže zriadiť aj pracovné skupiny zamerané na riešenie problému v určitej oblasti. Členom takejto skupiny môže byť aj nečlen parlamentu, ktorý však môže byť nápomocný pri riešení otázok určitej oblasti.

Záujemca o členstvo v RMP musí vyplniť formulár elektronickej prihlášky zverejnenej na webe mestskej časti, ktorej súčasťou bude motivačný list. Výzva na podávanie prihlášok bude zverejnená najneskôr 60 dní pred koncom aktuálneho funkčného obdobia členov RMP. Členov vyberá a ustanovuje do funkcie miestna komisia školstva, kultúry a športu.

Mládežnícky parlament funguje už viac ako rok v bratislavskej Petržalke. Pracovné skupiny už predkladali rôzne materiály, vyjadrovali sa k rozpočtu, dávali viaceré iniciatívne návrhy mladých ľudí, čo by chceli zmeniť alebo vylepšiť. Od jesene by mohol začať fungovať aj Mládežnícky parlament Bratislavského samosprávneho kraja.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.04.2022
Na území kraja by mohol v budúcnosti pôsobiť Mládežnícky parlament BSK
Na území Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) by mohol v budúcnosti pôsobiť Mládežnícky parlament BSK.
viac
18.11.2022
Poslanci parlamentu schválili zmeny v zákone o mene a priezvisku
Poslanci NR SR schválili novelu zákona č. 300/1993 Z. z. o mene a priezvisku. Cieľom predkladaného návrhu zákona nie sú radikálne zmeny predmetného zákona, ale predovšetkým ide o doplnenie a precizovanie konkrétnych ustanovení zákona.
viac
15.11.2023
Ružinov hľadá záujemcov do mládežníckeho parlamentu
Bratislavský Ružinov by sa mohol pridať k samosprávam, kde pôsobí mládežnícky parlament. Ide o poradný a iniciatívny orgán miestneho zastupiteľstva i starostu. Záujemci sa môžu ešte prihlásiť do konca novembra. Mládežnícky parlament bude kreovaný z 15 z tých, ktorých vyberie komisia.
viac
19.01.2024
Mesto hľadá nových členov mládežníckeho parlamentu
Topoľčianska radnica hľadá mladých ľudí, ktorí by chceli pracovať v mestskom mládežníckom parlamente. Ako informovala, záujemcovia z radov stredoškolákov sa môžu prihlásiť najneskôr do 31. januára.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %