Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
12.08.2023 12:10

V Petržalke je takmer 3000 inváznych drevín, postupne ich odstraňujú


Pajaseň žliazkatý je dekoratívny strom vysoký 20 až 25m pochádza pôvodne z Číny a do Európy bol privezený v polovici osemnásteho storočia.


V bratislavskej Petržalke je takmer 3000 kusov inváznych drevín, z toho 815 tvorí pajaseň žliazkatý. Mestská časť ich postupne odstraňuje a pridáva i náhradnú výsadbu. TASR o tom informovali z petržalského miestneho úradu.


"Ide o škodlivé jedince, ktorých samovoľné rozširovanie ohrozuje biologickú rozmanitosť. Ich ponechaním môže dôjsť k zmenám zloženia pôdy a vody a zvýšeniu zdroja alergénneho peľu, ktorý môže mať negatívny vplyv na ľudské zdravie," priblížila hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.         

Pajaseň je podľa samosprávy možné pre jeho extrémne rýchly rast a schopnosti regenerácie odstrániť výlučne chemickým spôsobom, v prípade Petržalky injektážou herbicídu. Takto ošetrené stromy označujú oranžovou značkou a ľudia by sa ich nemali dotýkať.         

"V priebehu posledných troch mesiacov mestská časť realizovala dodávateľsky injektáž viac ako 270 inváznych drevín. Najvhodnejší termín aplikácie herbicídu je totiž leto až začiatok jesene," podotkla hovorkyňa. Dôsledkom chemického zásahu je postupné vysychanie drevín vedúce k ich odumretiu, následne sú odstránené.         

Redukciou inváznych drevín vzniká podľa Petržalky priestor pre výsadbu pôvodných druhov. Na jar vysadila samospráva na svojom území 99 stromov a pokračovať bude aj na jeseň.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.05.2020
V Petržalke rozkvitnú lúky
V Petržalke pribudne prvá kvitnúca lúka, a to v lokalite medzi Veľkým Draždiakom a Chorvátskym ramenom. Iniciatíva vzišla zo spolupráce mestskej časti a Bratislavského regionálneho ochranárskeho združenia (BROZ).
viac
07.01.2021
Na Šrobárovom námestí v Petržalke vznikne nový zelený priestor
Na Šrobárovom námestí v bratislavskej Petržalke vznikne nový zelený priestor. Mestská časť tam plánuje vysadiť približne 50 stromov.
viac
10.06.2021
Petržalka spustila program adopcie zelene
Bratislavská Petržalka spustila program adopcie zelene. Obyvateľom pomôže participovať na skrášľovaní svojho okolia. Program tiež prináša jasnejšie pravidlá pri výsadbe zelene.
viac
02.03.2022
Pre budúcu električku v Petržalke pokračujú v odstraňovaní ornice
V rámci výstavby predĺženia električkovej trate v bratislavskej Petržalke bola v uplynulom období odstránená z viacerých nespevnených plôch koridoru budúcej trate vrchná vrstva pôdy, tzv. ornica.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %