Štvrtok 09.05.2024
Dnes má meniny 
Roland
°C
13.07.2023 03:20

V obci Korytárky pod Poľanou sa opäť zídu fujaristi z celého Slovenska


Na archívnej snímke Celoslovenská prehliadka fujerášov v Korytárkach pri Detve. Snímka zdroj: (tasr).


Fujaristov z celého Slovenska a ďalších účinkujúcich, členov folklórnych súborov a skupín budú mať možnosť uvidieť cez víkend návštevníci Korytárok v Detvianskom okrese.


Uskutoční sa tam 25. ročník Celoslovenskej prehliadky fujerášov. Za organizátorov to potvrdil Roman Malatinec.

Prehliadku na korytárskom amfiteátri otvorí v sobotu (15. 7.) program s názvom Valasi, valasi, škoda vašej krásy. Predstavia sa v ňom fujaristi z rôznych regiónov Slovenska i detský folklórny súbor z Detvy. Nasledovať budú Spomienky starých nôt fujár, priestor dostanú aj folklórny súbor z Detvy a fujaristi z Podpoľania. Súčasťou prehliadky budú počas dňa tvorivé dielne pre deti, ukážky výroby kožuchov pod Poľanou i remeselná dielňa zameraná na výrobu handrových bábok. V kultúrnom dome v Korytárkach vystavia aj fujary a gajdy, popoludní môžu prísť záujemcovia na prednášku o týchto hudobných nástrojoch.

V nedeľu (16. 7.) pokračuje program po svätej omši priamo v Kostole Panny Márie Karmelskej v Korytárkach. Podujatie vzniklo koncom 90. rokov uplynulého storočia na počesť nestora detvianskych fujaristov Jozefa Rybára. Prehliadku organizujú folklórne občianske združenie Javorie, Spolok fujarášov a obec Korytárky.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.09.2017
V Trebišove spoznávali krásy historického parku
Mesto Trebišov sa zapojilo do tohoročných Dní európskeho kultúrneho dedičstva (DEKD) komentovanou prehliadkou historického parku a v ňom nachádzajúcich sa pamätihodností mesta Trebišov.
viac
27.04.2023
V meste bude v najbližších dňoch viacero kultúrnych podujatí
Medzinárodný deň tanca, stavanie mája i výstava historických vozidiel budú súčasťou kultúrnych podujatí, ktoré v najbližších dňoch pripravujú v Banskej Bystrici. Informoval o tom Miroslav Strelec z kancelárie banskobystrického primátora.
viac
15.06.2023
Na 46. ročníku Zamagurských folklórnych slávností sa predstaví 500 účinkujúcich
Tretí júnový víkend bude patriť 46. ročníku Zamagurských folklórnych slávností. Tie sa začnú v piatok 16. júna v Spišskej Starej Vsi a v sobotu 17. a v nedeľu 18. júna sa program presunie do kúpeľov v Červenom Kláštore.
viac
06.07.2023
Začínajú sa 56. folklórne slávnosti pod Poľanou v Detve
Sprievodnými podujatiami i scénickým programom na amfiteátri sa vo štvrtok začínajú 56. folklórne slávnosti pod Poľanou v Detve.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %