Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
26.07.2019 08:20

V Nesvadoch otvorili nové termálne kúpalisko


Snímka (ON-st)


Už od zajtra od 9,30 je pre verejnosť otvorené nové termálne kúpalisko v Nesvadoch. Dnešný slávnostný ceremoniál jeho otvorenia sa stretol s veľkým záujmom miestnych obyvateľov i hostí.


Ako povedal dlhoročný a v súčasnosti už bývalý starosta obce Nesvady Jozef Haris – o tejto chvíli sme snívali takmer 50 rokov. Odvtedy, ako podnik Nafta Gbely tu urobil skúšobný vrt a namiesto nafty narazil na termálnu vodu. Horúcu, výnimočnú a hlavne liečivú.  Až po roku 1989 a prijatí zákona o obecnom zriadení sme sa svojmu snu mohli plne oddať. Cesta to bola dlhá a plná prekážok – od vysporiadania pozemkov, projektovú prípravu, finančné možnosti až po dnešné slávnostné chvíle.

Jozef Haris už na starostovskú stoličku v posledných voľbách nekandidoval. Po viac ako 40 rokoch si povedal, že stačilo. Rozhodol sa viac venovať rodine. Svojmu nástupcovi Zoltánovi Molnárovi však necháva v obci veľmi slušný majetok. Termálne kúpalisko postavila obec z vlastných zdrojov a investovala do neho viac ako 4 milióny eur.

Výnimočnosť chvíle bola aj v tom, že obec v tomto roku oslavuje 750. výročie prvej písomnej zmienky, ktorá je z roku 1269, kedy sa volala Nasvod - Novum Naswod a patrila ostrihomskému arcibiskupstvu.

Snímka zo slávnostného otvorenia kúpaliska. Zľava Jozef Haris, bývalý starosta obce Nesvady, Tibor Csenger, podpredseda NSK, Béla Bugár, podpredseda NR SR a Zoltán Molnár, starosta obce Nesvady.

 

Geotermálna voda v Nesvadoch vyviera z hĺbky viac ako 1500 metrov a dosahuje teplotu 62° C. Svojimi fyzikálnymi vlastnosťami a chemickým zložením priaznivo pôsobí na ľudský organizmus, najmä na pohybový aparát, nervový systém, kožné ochorenia a posilnenie imunitného systému. Zanedbateľné nie je ani jej pôsobenie na relaxáciu svalstva po zvýšenej športovej záťaži a intenzívnej fyzickej námahe.

Návštevníkov očakáva:

- relaxačno-zážitkový geotermálny bazén s hĺbkou 1,1 m a teplotou vody 36-38 °C,

- sedací geotermálny bazén s hĺbkou 1,1 m a teplotou vody do 39°C,

- ochladzovací bazén s hĺbkou 1,2 m a teplotou vody 18°C,

- rekreačno-neplavecký bazén s hĺbkou 28-30°C a

- detský bazén s hĺbkou 0,35 m a teplotou do 32°C.

K dispozícii návštevníkom kúpaliska je aj bazénová terasa s bezplatnými lehátkami, reštaurácia, bufety, zelené plochy na opaľovanie. Parkovanie je tiež zdarma - kapacita parkoviska je 99 vozidiel.

Kúpalisko je v celoročnej prevádzke denne v čase od 9,30 do 20. hodiny.

Autor: (ON-st)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.07.2016
Letná sezóna plná atrakcií v areáli Delňa začína
Oficiálne slávnostné otvorenie sa uskutoční už 7. júla 2016 o 13. hodine. Pripravených je množstvo sprievodných akcií a letných atrakcií.
viac
23.06.2017
Po 12 rokoch otvoria v meste kúpalisko s morskou vodou
Brány zrekonštruovaného letného kúpaliska v Kežmarku sa pre prvých návštevníkov otvoria v sobotu 1. júla. K dispozícii budú dva bazény so slanou morskou vodou.
viac
19.06.2018
Termálne kúpalisko v Nových Zámkoch prešlo modernizáciou
Trojročná etapa modernizácie Termálneho kúpaliska E. Tatarika v Nových Zámkoch je ukončená. V tohtoročnej poslednej etape pribudol nový sedací termálny bazén s plochou 230 štvorcových metrov.
viac
21.12.2020
Nepriaznivú situáciu v cestovnom ruchu pocíti aj mestská kasa
Tohtoročnú nepriaznivú situáciu v cestovnom ruchu súvisiacu s pandémiou nového koronavírusu pocíti aj mestská kasa v Štúrove, potvrdil to primátor Eugen Szabó.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %