Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
28.09.2022 03:20

V meste pribudnú zdieľané bicykle, mesto získalo zdroje z EÚ


Ilustračná snímka: (tasr).


Zdieľané bicykle pribudnú od budúceho roka aj v Spišskej Novej Vsi. Mestu sa podarilo na tento zámer získať prostriedky z eurofondov v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu.


Pracovník pre styk s médiami na tamojšom mestskom úrade Tomáš Repčiak potvrdil, že s prípravami projektu začnú na jeseň a jeho spustenie je naplánované na jún 2023.

Dohromady chce samospráva zakúpiť 80 zdieľaných bicyklov. Celkové náklady projektu sú na úrovni takmer 378 000 eur, pričom radnica získala z fondov Európskej únie 95 percent nákladov. "Mesto plánuje na svojom území vytvoriť 20 stojísk, ktoré budú rozmiestnené po celom území mesta, teda v centre i vo všetkých mestských častiach. Cieľom je, aby sa užívatelia mohli napojiť na už vzniknuté cyklotrasy v meste," uviedol Repčiak.

V Spišskej Novej Vsi je v rámci mesta niekoľko kilometrov cyklotrás. Najnovší dvojkilometrový úsek napríklad spája mestské časti Novoveská huta a Ferčekovce, chodník je postavený a v súčasnosti čaká na kolaudačné rozhodnutie. Aj v tomto prípade bola radnica úspešná so žiadosťou o eurofondy, na projekt získala viac ako 702 000 eur.

"Trendom riešenia dopravy vo väčších mestách je v súčasnosti obmedzenie motorovej dopravy a jej postupné nahrádzanie alternatívnymi formami. Podpora cyklistickej dopravy predstavuje efektívnejšiu a udržateľnejšiu cestu rozvoja mestskej mobility aj u nás," zdôvodnil realizáciu projektu Repčiak. Zavedením služby tzv. bikesharingu tak samospráva ponúka cestu k ekologickému a efektívnemu smerovaniu rozvoja udržateľnej mobility.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.01.2018
Rozpočet mesta bude v tomto roku vyšší o takmer 1,7 milióna eur
Mesto Spišská Nová Ves bude v tomto roku hospodáriť s rozpočtom vo výške takmer 31 miliónov eur. Potvrdil to primátor Ján Volný s tým, že rozpočet bude oproti vlaňajšiemu schválenému vyšší o takmer 1,7 milióna eur.
viac
31.05.2019
Dve najväčšie spišské mestá pripravili na MDD bohatý program
Dve najväčšie mestá na Spiši pripravili pri príležitosti Medzinárodného dňa detí (MDD) pre najmenších obyvateľov bohatý program. Hovorkyňa mesta Poprad Jarmila Hlaváčová informovala, že oslavy pod Tatrami potrvajú niekoľko dní.
viac
27.05.2021
Dubnica získala na výstavbu cyklotrasy viac ako 824-tisíc eur
Nový cyklistický chodník s dĺžkou 2,9 km prepojí mesto Dubnica nad Váhom napojením zo Štúrovej ulice s mestskou časťou Prejta bezpečným aj atraktívnym spôsobom.
viac
26.08.2021
Dni mesta ponúknu vystúpenie šermiarov a ohňovú šou
Vystúpenie šermiarov, ohňová šou i dobová hudba budú súčasťou programu v rámci Dní mesta, ktoré sa v Spišskej Novej vsi uskutočnia v piatok (27. 8.) a v sobotu (28. 8.).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %