Pondelok 06.05.2024
Dnes má meniny 
Hermína
°C
06.12.2022 10:35

V meste inštalovali unikátny drevený pohyblivý betlehem


Snímka zdroj: (nazahori.sk).


Unikátny drevený pohyblivý betlehem, ktorý je rezbársky zmajstrovaný z 24 druhov dreva domáceho i exotického pôvodu, inštalovali na Námestí oslobodenia v Senici. Informovala o tom Lucia Vajdová z mestského úradu.


"Betlehem reprezentuje známe biblické udalosti zo začiatku nášho letopočtu tradičnou rezbárskou prácou, ale aj technológiami a možnosťami súčasnosti. Počet druhov dreva symbolizuje 24 hodín dňa. Takisto hranicu dvoch rokov veku neviniatok vyvraždených miestodržiteľom Herodesom v meste Betlehem. Jednotlivé dreviny symbolizujú aj rôzne krajiny, kde rástli," uviedol rezbár a autor diela Andrej Irša.

Ako doplnil, pestrosť drevín má aj ďalšie dôvody. "Napríklad čierne pozadie a oči postáv sú zhotovené zo subfosílneho dubu. Tento rástol pred niekoľkými tisícročiami, čo predstavuje časovú sondu do minulosti. Dreviny svojou rozdielnosťou pripomínajú aj rozdielnosť ľudí. Farebnosť scény betlehema je reprezentovaná prirodzenou štruktúrou a farbou jednotlivých druhov dreva, ktorá je zvýraznená priehľadnou povrchovou úpravou," doplnil Irša.

Samospráva mala v pláne zakomponovať betlehem do vianočnej výzdoby už pred dvoma rokmi, no plány narušili pandemické opatrenia. "Mesto sa snaží vianočnú výzdobu inovovať a som rád, že sa nám tento rok podarilo pripraviť naozaj originálnu novinku, odkazujúcu na podstatu vianočných sviatkov," informoval primátor Martin Džačovský.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.06.2022
V Senici sa uskutoční jubilejný 10. ročník tradičného pivného festivalu
Jubilejný 10. ročník tradičného pivného festivalu Štramák fest, na ktorom sa prezentujú domáce minipivovary, sa uskutoční v sobotu 2. júla na letisku v Senici. Informoval o tom výkonný riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Záhorie Martin Lidaj.
viac
27.09.2022
V Trnave, Senici a Dunajskej Strede bude veľtrh Kam na strednú
V Trnave a následne aj v Dunajskej Strede a Senici pripravuje Trnavský samosprávny kraj (TTSK) sériu podujatí pre žiakov základných škôl Kam na strednú 2022.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
16.12.2022
Vianočná dedina sa otvorí v piatok 16. decembra
Vianočné kultúrne podujatia organizované mestom Senica sa v piatok 16. decembra presunú do exteriéru na Námestie oslobodenia, kde sa symbolicky otvorí tradičná Vianočná dedina. Informovala o tom hovorkyňa mesta Tatiana Moravcová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.10 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.74 %