Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
26.09.2018 02:50

V Krajskom múzeu v Prešove vám priblížia osudové roky 1918 a 1968


Pozvánka


Poprava 41 vojakov a dvoch civilistov. Takto neslávne prežívali koniec 1. svetovej vojny obyvatelia Prešova. Výstava „V osudových rokoch 1918 & 1968“ v Rákociho paláci ponúka kritický pohľad na udalosti spred sto rokov a na dramatické chvíle z augusta 1968.


Návštevníci múzea uvidia nielen unikátne dobové dokumenty a fotografie, ale aj premiéru krátkeho filmu o vstupe okupačných vojsk do Prešova.

Vznik Československej republiky mal pre Prešov a jeho obyvateľov trpkú príchuť. Správy o konci vojny vyvolali medzi vojakmi tunajšej posádky obrovskú eufóriu, ktorá sa však skončila výtržnosťami a rabovaním obchodov.

„V prvý novembrový deň na sviatok Všetkých svätých bolo zatknutých 41 vojakov a dvaja civilisti, štatariálny súd ich okamžite odsúdil a následne boli verejne popravení pri múre kostola sv. Mikuláša uprostred mesta,“ hovorí historik a spoluautor výstavy JUDr. Mgr. Jozef Kušnír, zástupca riaditeľky Krajského múzea v Prešove.

Výstava je členená na dva samostatné celky, ako vyplýva aj z jej názvu. Tieto dva dramatické míľniky slovenskej histórie vykresľuje s akcentom na ich priebeh v prešovskom regióne.

„Použili sme mnohé autentické fotografie zo zbierky Krajského múzea, ale aj snímky prešovských amatérskych fotografov,“ prezradil Mgr. Igor Lazorík, spoluautor výstavy a odborný pracovník Krajského múzea v Prešove.

Múzeu sa podarilo zdigitalizovať aj vzácny 8mm film zo svojho fondu, ktorý doteraz nebol nikde prezentovaný.

„Návštevníci budú môcť vidieť dva krátke filmy, jeden z nich v premiére. Dokumentujú vstup okupačných vojsk priamo do Prešova a reakcie jeho obyvateľov na tento akt agresie,“ dodáva Lazorík.

Vernisáž výstavy sa uskutoční v stredu 26. 9. o 17. 00 h v Rákociho paláci v Prešove. Jej súčasťou bude aj dvojdňová vedecká konferencia, ktorej sa zúčastnia najvýznamnejší historici venujúci sa dejinám východného Slovenska v 20. storočí.

Krajské múzeum v Prešove vzniklo v roku 1945, v Rákociho paláci má stále expozície od roku 1956. Od 1. 1. 2017 sa zlúčilo s Vlastivedným múzeom v Hanušovciach nad Topľou. Spolu s pôvodnou pobočkou v Stropkove tak pôsobí v troch mestách, preto si buduje značku Tripolitana (trojmestie). Vo svojich expozíciách a depozitároch má takmer 100 tisíc kusov predmetov mimoriadnej múzejnej hodnoty. Veľkou pýchou múzea je expozícia starej hasičskej techniky, najväčšia na Slovensku ako aj živé archeologické múzeum v prírode v Hanušovciach nad Topľou, ktoré je u nás jediné svojho druhu. Stropkov sa zasa môže pochváliť stálou výstavou bábik zo sveta a bábik z literatúry. Každoročne Tripolitana pripravuje desiatky rôznych akcií, ako sú výstavy, vernisáže, koncerty, prednášky, a rôzne projekty pre školy.

Autor: (ts-KMP-Tripolitana)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.08.2019
Krajské múzeum v Prešove pozýva návštevníkov na nočnú prehliadku
Krajské múzeum v Prešove predstaví svoje sídlo netradičným spôsobom. Piatková nočná prehliadka Rákociho paláca bude obohatená o vstup do pivníc, ktoré nie sú súčasťou bežnej prehliadky a v ktorých mala šľachta uskladnené kvalitné tokajské vína.
viac
22.04.2020
Krajské múzeum v Prešove prešlo v čase krízy do online priestoru
Krajské múzeum v Prešove spustilo nové online súťaže. Takýmto spôsobom chce pomôcť rodičom a učiteľom pri vytváraní alternatívneho programu pre deti obmedzované karanténou.
viac
05.06.2020
V Rákociho paláci vystavujú unikátne dielo Jána Lazoríka
Krajské múzeum v Prešove predstaví autentické fotografie zberateľa hmotnej a duchovnej ľudovej kultúry šarišského regiónu Jána Lazoríka. Tie svojou témou približujú ťažký život roľníkov na východnom Slovensku ako aj náročnú cestu obilného zrna až k finálnemu produktu, chlebu.
viac
18.07.2020
Návštevníkov kaštieľa v Hanušovciach prekvapí slovenský unikát
Krajské múzeum v Prešove – Kaštieľ Hanušovce nad Topľou vystavuje jedinečný komplet predmetov svadobného vena rodu Dessewffy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %