Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
21.03.2019 01:55

V Hanušovciach nad Topľou objavíte krásu krajčírskeho remesla


Krajčírske výrobky z Budapešti a Viedne, spolu s predmetmi na výstave po rodine Dessewffy


V kaštieli v Hanušovciach nad Topľou predstavia kolekciu historických šijacích strojov a krajčírskeho náradia. Exponáty od známych svetových výrobcov pochádzajú prevažne z prvej polovice 20. storočia. Výstava „Šitie a technika“ potrvá do konca mája 2019.


Najnovšia výstava Krajského múzea v Prešove je inštalovaná na poschodí hanušovského kaštieľa v takzvaných malých výstavných priestoroch.

„Prezentujeme tu kolekciu šijacích strojov od známych svetových výrobcov. Výnimočným exponátom zo zbierkového fondu múzea je napríklad šijací obuvnícky stroj z hanušovskej proveniencie,“ vysvetľuje Samuel Bruss, odborný pracovník Krajského múzea v Prešove a vedúci organizačnej jednotky Kaštieľ a Archeopark Hanušovce nad Topľou.

Medzi zaujímavú a neodmysliteľnú súčasť krajčírskeho remesla patrí podľa Brussa aj kolekcia žehličiek na uhlie, ktorými sa krajčírske výrobky pred distribúciou dôkladne vyžehlili. No mimoriadnym skvostom je podľa neho krajčírska kovová pečať, používaná cechovým spolkom v Hanušovciach nad Topľou.

Niekdajšie poddanské mestečko Hanušovce je od nepamäti spojené s týmto cechom pôsobiacim na jeho území. Samotná pečať je datovaná do roku 1752,“ vysvetľuje Bruss.

Historickým prameňom informácií o dobovom krajčírstve je kniha v nemeckom jazyku „Vyšívanie a štrikovanie“ z roku 1825. Ďalšou vzácnosťou je podľa Brussa aj kniha z roku 1659 s vyobrazením medirytiny krajčírov pri práci od Tomassa Garzoniho pod názvom „Všeobecné pojednanie o trhu a strete všetkých profesií, umení, obchodu a remesiel. Obidve diela pochádzajú z pozostalosti grófskeho rodu Dessewffy.

„Vo vitrínach sú okrem iného inštalované aj výrobky krajčírov pochádzajúce z pozostalosti rodiny Dessewffy z marhanskej línie. Múzeum ich ako vzácny dar vlastní od roku 2016,“ dodáva Bruss

Autormi výstavy „Šitie a technika“ sú odborní zamestnanci Krajského múzea v Prešove, organizačnej jednotky Kaštieľ a Archeopark Hanušovce nad Topľou. Vernisáž sa uskutoční v piatok 22. marca v priestoroch barokového kaštieľa Dessewffyovcov v Hanušovciach nad Topľou. Výstava potrvá do 31. 5. 2019.

Autor: (ts-tripolitana)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.05.2019
V Hanušovciach nad Topľou slávnostne otvoria bránu Archeoparku
Už tento piatok (3 .5.) v Hanušovciach nad Topľou opäť ožije história. Návštevníci Archeoparku – živá archeológia tu môžu objaviť nové expozície a dozvedia sa podrobnosti o plánováných akciách. Slávnostné otváranie brány bude sprevádzať bohatý kultúrny program, ktorý sa začne o 10.00 h.
viac
27.08.2019
Krajské múzeum v Prešove pozýva návštevníkov na nočnú prehliadku
Krajské múzeum v Prešove predstaví svoje sídlo netradičným spôsobom. Piatková nočná prehliadka Rákociho paláca bude obohatená o vstup do pivníc, ktoré nie sú súčasťou bežnej prehliadky a v ktorých mala šľachta uskladnené kvalitné tokajské vína.
viac
22.04.2020
Krajské múzeum v Prešove prešlo v čase krízy do online priestoru
Krajské múzeum v Prešove spustilo nové online súťaže. Takýmto spôsobom chce pomôcť rodičom a učiteľom pri vytváraní alternatívneho programu pre deti obmedzované karanténou.
viac
05.06.2020
V Rákociho paláci vystavujú unikátne dielo Jána Lazoríka
Krajské múzeum v Prešove predstaví autentické fotografie zberateľa hmotnej a duchovnej ľudovej kultúry šarišského regiónu Jána Lazoríka. Tie svojou témou približujú ťažký život roľníkov na východnom Slovensku ako aj náročnú cestu obilného zrna až k finálnemu produktu, chlebu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %