Štvrtok 09.05.2024
Dnes má meniny 
Roland
°C
31.07.2023 11:40

V chátrajúcej Ebeczkého kúrii v Hajnáčke by mohlo vzniknúť návštevnícke centrum


Ebeczkého kúria.


Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) chce zachrániť chátrajúcu Ebeczkého kúriu v obci Hajnáčka v okrese Rimavská Sobota.


V areáli by mohlo v budúcnosti vzniknúť návštevnícke centrum, ktoré bude zázemím pre Geopark Novohrad-Nógrád. Uzatvorenie zmluvy o budúcej kúpnej zmluve odsúhlasili na júlovom zasadnutí Zastupiteľstva BBSK krajskí poslanci.

Myšlienka zachrániť chátrajúcu kúriu vznikla v regióne už pred niekoľkými rokmi, BBSK sa ňou začal zaoberať minulý rok. Kraj dal spracovať statický posudok i znalecký posudok k cene nehnuteľnosti. Aktuálne sa realizuje aj príprava zadania k štúdii využitia objektu kúrie a areálu, v ktorom sa nachádza.

"Po spracovaní štúdie využitia objektu sa začne pripravovať projektová dokumentácia, z ktorej bude známy aj odhad ceny rekonštrukcie. Postupne sa kreuje aj pracovná skupina a partnerstvo viacerých organizácií, ktoré budú na využití a prevádzke objektu v budúcnosti participovať," priblížila hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková.

Zámerom BBSK je v spolupráci s partnermi vybudovať v kúrii návštevnícke centrum, ktoré by vytváralo zázemie pre Geopark Novohrad-Nógrád. Kúpu nehnuteľností v zmluve o budúcej kúpnej zmluve podmieňuje tým, že zo záverov analýz vyplynie, že areál je vhodný na realizáciu zámeru a rekonštrukcia objektov nebude predstavovať neprimeranú finančnú záťaž na rozpočet kraja.

Všeobecná hodnota nehnuteľností bola na základe znaleckého posudku stanovená na vyše 145 000 eur. V prípade ďalšieho postupu sa BBSK chce pri realizácii projektu v budúcnosti uchádzať o zdroje z cezhraničného programu Interreg v rámci výzvy zameranej na rozvoj turistických destinácií.

Ebeczkého kúria v Hajnáčke je klasicistický objekt zo začiatku 19. storočia. Súčasťou areálu, ktorý je jeho vlastníkmi dlhodobo nevyužívaný, je okrem vidieckej kúrie aj sklad poľnohospodárskych produktov, sklad obilia a vrátnica. "Kúria potrebuje kompletnú rekonštrukciu, pričom cieľom projektu je záchrana tohto objektu s vysokou historickou a spoločenskou hodnotou pre región," dodala Štepáneková.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.09.2020
Aktivisti zachraňujú posledný objekt patriaci rodu Lefantovských
Posledným stavebným objektom, ktorý v Horných Lefantovciach zostal po šľachtickom rode, ktorý dal obci meno, je bývalá baroková kúria. V súčasnosti je v zlom technickom stave a zvonku pripomína skôr ruinu. Miestni aktivisti sa však snažia vrátiť tejto vzácnej stavebnej pamiatke opäť život.
viac
31.05.2021
Banskobystrická župa spravila odpočet pandémie, pýta sa, ako ďalej
Zástupcovia Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) na dnešnej tlačovej konferencii zhrnuli župný boj s dvomi vlnami pandémie nového koronavírusu. BBSK patril od začiatku prvej vlny k tým k najaktívnejším, v mnohom suploval aj úlohu štátu. Teraz sa župa pýta, ako ďalej.
viac
04.10.2021
BBSK opraví cestu z Fiľakova do Hajnáčky, zrekonštruuje aj osem mostov
Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) zrekonštruuje takmer desať kilometrov dlhý úsek cesty II/571 na juhu Lučeneckého okresu vedúci z Fiľakova k hranici s okresom Rimavská Sobota. V rámci prác počíta aj s komplexnou rekonštrukciou ôsmich mostov.
viac
22.06.2022
Mesto a kraj založia spoločnú obchodnú spoločnosť Dom kultúry BB
Mesto Banská Bystrica a Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) pokračujú v snahe nadobudnúť do vlastníctva dom kultúry.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %