Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
11.03.2024 07:50

V Beluši sme zdvojnásobili dotácie pre záujmové združenia.


Ilustračná koláž (OcÚ Beluša)


Každoročne do konca marca môžu záujmové združenia pôsobiace v obci žiadať obecný úrad o finančnú podporu. V minulom roku obec vyhovela piatim organizáciám, ktoré si rozdelili spolu 2.000 eur. Tento rok sa budú združenia uchádzať o dvojnásobok.


V roku 2023 boli rozdelené financie medzi Klub Venuša, Slovenský zväz chovateľov, Slovenský zväz chovateľov poštových holubov, Slovenský zväz zdravotne postihnutých ZO Beluša a Slovenský zväz žien Podhorie. Uvedené organizácie pôsobia v obci dlhé obdobie s cieľom zlepšovať kvalitu života jej obyvateľov.

Hovorí starosta obce Ján Prekop: „Snažíme sa navýšiť dotácie pre belušské spolky, aby mohli organizovať spoločenské podujatia pre znevýhodnené skupiny obyvateľstva alebo reprezentovať obec vo vybraných oblastiach. Teším sa, že tento rok rozdelíme dvojnásobok pôvodnej čiastky.“

Zároveň s rozdeľovaním dotácií sa môžu fyzické osoby s trvalým pobytom v obci uchádzať o 2.000 eur z Participatívneho rozpočtu obce Beluša. Tri najúspešnejšie projekty, o ktorých rozhodnú svojimi hlasmi belušskí občania, získajú spolu 6.000 eur. V prvom ročníku získala najviac hlasov obria lavička na Ceste básnikov, oddychové zóny na sídlisku Ľ. Štúra a projekt zameraný na regeneráciu námestia v Podhorí. V minulom roku sa zasa skrášlil športový areál v Podhorí, pristavil sa krytý prístrešok pri kanáli a vybudovalo sa volejbalové ihrisko v Belušských Slatinách. Tento rok sa v Beluši uskutoční tretí ročník obľúbenej dotačnej schémy, ktorého úvodné stretnutie sa konalo dňa 6. 3. 2024 o 16. hodine na Obecnom úrade v Beluši.

Občania sa môžu prihlasovať do participatívneho rozpočtu obce Beluša prostredníctvom na to určeného formulára do konca marca. Po splnení podmienok vrátane naplnenia verejnoprospešného účelu a prístupnosti pre verejnosť určí víťazov hlasovanie občanov.

Hovorí prednosta obce Beluša Patrik Štrbák: „V obci vidíme zvýšený záujem ľudí o veci verejné, a týmto spôsobom im chceme umožniť, aby spolurozhodovali o časti rozpočtu obce, aby sami rozhodli, čo by chceli v našej obci zlepšiť. Za posledné dva roky vznikli cenné a inšpiratívne projekty, z ktorých mám osobne veľkú radosť.“

Autor: (ts-Beluša, Petra Martišová)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.02.2017
Piešťanská radnica vyčlenenila na dotácie viac ako 50 000 eur
Do 2. marca môžu obyvatelia Piešťan podávať žiadosti o poskytnutie dotácií na aktivity v oblasti športu, záujmovej umeleckej činnosti, ekológie a podpory miestneho rozvoja. Mestskí poslanci na činnosti v týchto oblastiach vyčlenili na rok 2017 viac ako 50 000 eur.
viac
07.01.2022
Prešovský kraj vyčlenil na dotácie viac ako 6 miliónov eur
O grantové peniaze prešovskej župy sa môžu aj tento rok uchádzať žiadatelia z kraja. Obyvatelia sa budú môcť po prvý raz zapojiť do participatívneho rozpočtu, rovnako po prvýkrát žiadať o dotáciu v programe rodinná samospráva.
viac
11.03.2022
Mesto Dolný Kubín podporí činnosť 41 organizácií a 45 projektov
Dolnokubínska samospráva tento rok finančne podporí činnosť 41 športových i kultúrnych organizácií a 45 projektov. Spolu prerozdelí sumu vyše 162 000 eur. Mestskí poslanci o tom rozhodli na svojom ostatnom rokovaní.
viac
05.04.2023
Mesto prerozdelí z fondu a participatívneho rozpočtu 100 000 eur
Z Fondu PRO Senica a cez participatívny rozpočet prerozdelí mesto Senica neziskovým združeniam a organizáciám ako aj občanom jednotlivcom 100.000 eur. Informovala o tom hovorkyňa mesta Tatiana Moravcová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %