Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
01.04.2023 01:25

ÚVO: Stiahnutie novely poškodí verejné obstarávanie na Slovensku


Ilustračná snímka


Zámer predsedu Úradu pre verejné obstarávanie Petra Kuboviča zrušiť nútený model profesionalizácie so sankčným mechanizmom mal širokú podporu odbornej verejnosti, a to tak samotných verejných obstarávateľov, ako aj pracovníkov, ktorí procesy verejného obstarávania zabezpečujú.


Sankčný model v súčasnosti existuje len v Maďarsku, ostatné krajiny Európskej únie využívajú rôzne formy dobrovoľných modelov budovania expertnosti a profesionalizácie.

„Stiahnutie novely ma veľmi mrzí, keďže poškodí samotné verejné obstarávanie na Slovensku. Tento krok má potenciál negatívne ovplyvniť aj ďalšie oblasti, ako napríklad Plán obnovy a odolnosti a samotné čerpanie eurofondov. Ich problematika totiž úzko súvisí s kvalitou verejného obstarávania,“ zdôraznil vo svojej reakcii na stiahnutie novely o verejnom obstarávaní Peter Kubovič.

Napriek tomu, že spomenutý zámer predsedu ÚVO postupovať podľa príkladov dobrej praxe z iných štátov EÚ mal všeobecnú podporu, bol z rokovania Národnej rady SR stiahnutý.

„Plne si uvedomujem, že aktuálna politická situácia je zložitá a hľadanie väčšiny v Národnej rade nie je jednoduché. Som však presvedčený, že všetci účastníci legislatívneho procesu musia vnímať riziká, ktoré z ich konania vyplývajú pre verejné obstarávanie na Slovensku a následne aj pre čerpanie eurofondov a realizáciu Plánu obnovy a odolnosti. Verejné obstarávanie nesmie byť politickým rukojemníkom,“ dodal Kubovič.

Úrad pre verejné obstarávanie preto bude aj naďalej hľadať podporu pre zmeny v zákone o verejnom obstarávaní, ktoré považuje za kľúčové. Politický boj by nemal poškodzovať ani ohrozovať základné fungovanie štátu. Aj preto predseda ÚVO v najbližšom období osloví predstaviteľov všetkých parlamentných strán a poukáže na systémové problémy, ktoré aktuálna právna úprava a odmietanie jej novelizácie spôsobuje.

 

 

Autor: Zdroj: Úrad pre verejné obstarávanie


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.10.2020
ÚVO predstavuje novelizáciu zákona o verejnom obstarávaní
Úrad pre verejné obstarávanie predstavil vlastný návrh novely zákona o verejnom obstarávaní. Zachováva princíp súťaživosti, verejné obstarávanie by sa malo zrýchliť, posilniť sa má transparentnosť a verejná kontrola. Zaviesť by sa podľa návrhu mal napríklad inštitút špekulatívnych námietok.
viac
18.11.2020
Návrh novely zákona o VO ráta s konceptom odborných garantov
Novela podľa návrhu ÚVO upravuje povinnosť verejných obstarávateľov a obstarávateľov realizovať verejné obstarávanie prostredníctvom odborného garanta.
viac
26.08.2021
ÚVO pripravil príručku s názvom Základná kniha o sociálnych hľadiskách
Úrad v rámci projektu Zvyšovanie efektívnosti v oblasti verejného obstarávania na Slovensku, realizovaného v rámci operačného programu Efektívna verejná správa, ktorý je podporený z Európskeho sociálneho fondu vypracoval prvú špecifickú príručku s názvom Základná kniha o sociálnych hľadiskách.
viac
14.01.2022
Tri podcasty k veľkej novele zákona o verejnom obstarávaní
V súvislosti s tzv. veľkou novelou zákona o verejnom obstarávaní pripravil Úrad pre verejné obstarávanie sériu troch podcastov, v ktorých predstaví najdôležitejšie zmeny, ktoré táto novela prináša.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %