Streda 08.05.2024
Dnes má meniny 
Ingrida
°C
25.07.2023 07:00

ÚMS a šéf envirorezortu rokovali aj o lepšom nastavení finančných mechanizmov


Ilustračná snímka.


Efektívnejšie nastavenie finančných mechanizmov, nastavenie procesov na prípravu strategických materiálov a prepojenie kompetentných inštitúcií so samosprávami, aby mohli systematickejšie a rýchlejšie konať, boli cieľom stretnutia Únie miest Slovenska (ÚMS) so šéfom envirorezortu Milanom Chrenkom.


Informovala o tom hovorkyňa ÚMS Daniela Piršelová.

Zmena klímy má podľa nej citeľnejšie následky na život obyvateľov v mestách. Prioritou ÚMS je preto podporovať budovanie odolných, zdravých a udržateľných miest. "K plneniu tejto priority je nevyhnutná spolupráca so štátom tak, aby sa odstránili nevyhnutné prekážky a vytvorilo sa také prostredie, v ktorom mestá dokážu systematicky pracovať a realizovať potrebné klimatické opatrenia. Ministerstvo prisľúbilo podporu predloženým požiadavkám a návrhom na podporu medzinárodných aktivít," uviedla výkonná viceprezidentka ÚMS Jana Červenáková.

Účastníci stretnutia sa podľa Piršelovej zhodli na tom, že na úspešné čerpanie zdrojov je potrebné zjednodušiť administratívne procesy, zrýchliť rozhodovanie či urobiť jednoznačné usmernenia a predpisy. "Zabezpečia to, aby čerpané zdroje boli využité na riešenie konkrétnych problémov," doplnila.

Predmetom rokovania bol aj aktuálny stav klimatického zákona, hlavne riešenie dostupnosti údajov pre samosprávy o spotrebe energie. ÚMS poukázala, že bez nich nie je možné spracovať strategické dokumenty na znižovanie emisií skleníkových plynov. Taktiež je podľa miest potrebné myslieť na zabezpečenie finančných zdrojov na prípravu týchto dokumentov a na podporu odborných a personálnych kapacít. Zároveň navrhujú zefektívniť platformu Dohovor starostov a primátorov pre klímu a energetiku.

"Vzhľadom na to, že sa v súčasnosti spracovávajú aj metodiky v oblasti adaptácie na zmenu klímy, na tvorbe týchto metodík ponúkla ÚMS spoluprácu Slovenskej agentúre životného prostredia," podotkla expertka ÚMS pre adaptáciu na zmenu klímy Zuzana Hudeková. Doplnila, že navrhujú vytvoriť aj tzv. one stop shop ako poradné miesto pre mestá v agende zmeny klímy.

"ÚMS oceňuje prístup súčasného vedenia ministerstva životného prostredia, ktoré zodpovedne počúva potreby samospráv a má záujem vyhodnotiť všetky relevantné argumenty, ktoré ÚMS tlmočí za svoje členské mestá," skonštatovala Piršelová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.07.2020
ÚMS víta výsledky júlového zasadnutia Európskej rady
Únia miest Slovenska (ÚMS) víta výsledky júlového zasadnutia Európskej rady, a to nielen z hľadiska budúcej vyššej celkovej sumy finančných prostriedkov pre Slovensko, ale najmä zachovania čo najväčšej miery flexibility ich využívania. Informovali o tom z Kancelárie ÚMS.
viac
27.01.2021
Únia miest Slovenska podporuje iniciatívu „Klíma ťa potrebuje“
Mestá budú postupne vyhlasovať stav klimatickej núdze, nechcú čakať na štát.
viac
18.09.2021
Únia miest Slovenska dlhodobo presadzuje zmenu spravovania štátu
Jej členovia sú presvedčení, že Slovensko stojí pred výzvami, ktoré si vyžadujú nie len zmenu myslenia, ale aj viac odvahy, zodpovednosti a potrebu spolupráce.
viac
08.04.2022
ÚMS: Obyvatelia miest sa ocitajú v kritickej sociálnej núdzi
Najväčšie mestá Slovenska evidujú zvýšený nárast ľudí v kritickej sociálnej situácii. Obyvatelia sa častejšie obracajú na obecné úrady s prosbami o pomoc s obavami o stratu domova alebo neschopnosťou hradiť svoje bežné výdavky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %